АГЕНЦИЯ СЛИВЕН, телефон за връзка: +359886438912, e-mail: mi61@abv.bg

РЕКОРДНА ГЛОБА ЗА КОМПАНИЯ, ОТГОВОРНА ЗА ПРИСТРАСТЯВАНЕ КЪМ ОПИАТИ

Болкоуспокоителни
27.08.2019 / 07:58

Компанията „Джонсън и Джонсън“ и нейните дъщерни дружества са отговорни за разрастването на кризата с опиати в щата Оклахома, постанови американски съдия. В решението си, определено като повратно, Тад Балкман нареди на дружеството да плати 572 милиона долара за справяне с проблема.

Това е първото съдебно решение в Съединените щати срещу юридическо лице, обвинено, че допринася за злоупотреба с болкоуспокоителни, водещи до пристрастяване. Съществуващият от години улеснен достъп до опиати се сочи като причина за възникването на национална епидемия от зависимости.

Щатът Оклахома настоя в съдебния иск, че години наред компанията е провеждала агресивна реклама, с която е преувеличавала ефективността на опиати, за сметка на омаловажаването на риска от пристрастяване.

Сабрина Стронг - адвокат на „Джонсън и Джонсън“ и дъщерните й дружества - обяви, че ще обжалва решението. По думите ѝ то страда от недостатъци.

Вестник „Вашингтон пост“ съобщи, че над 40 щати се готвят за подобни съдебни дела.

От Центровете за контрол и превенция на болестите посочиха, че за периода 1999- 2017 г., близо 400 000 души в САЩ са починали от свръхдоза опиати.

 
 

Copyright © 2008-2020 Агенция - Сливен | RSS емисия

Изграден от Sliven.NET | Дизайн от Sliven Net | Програмиране и SEO от Христо Друмев