АГЕНЦИЯ СЛИВЕН, телефон за връзка: +359886438912, e-mail: mi61@abv.bg

НЕЩО ЗА ЧЕТЕНЕ

Книга
26.08.2019 / 14:32

БИВШИТЕ СЪЮЗНИЦИ НА НАЦИСТИТЕ И ДОСЕГА СИ ОТМЪЩАВАТ НА СЪВЕТСКИЯ СЪЮЗ

Във връзка с 80-годишнината от подписването на Договора за ненападение между Германия и СССР (Пакт Молотов-Рибентроп) Полша, Румъния, Латвия, Литва и Естония призоваха европейските правителства да предоставят финансова и морална подкрепа за по-нататъшно разследване на актовете на тоталитарните режими, под които жалбоподателите разбират нацизма и комунизма. „Трябва да работим заедно, за да се противопоставим на тоталитаризма“, се казва в изявлението.

Подписалите декларацията мълчат, че съветско-германският договор за ненападение към момента на неговото подписване не е бил нещо изключително. Преди СССР подобни пактове с Германия са подписани от Полша (още първият, през 1934 г. Пактът Пилсудски-Рибентроп), Франция (Пактът Боне-Рибентроп), Великобритания (Пактът Чембърлейн-Рибентроп), Естония (Пакт Селтер-Рибентроп), Литва (пакт Урбсис-Рибентроп), Латвия (пакт на Мунтерс-Рибентроп). Съветският съюз беше последният, който подписа подобно споразумение.

Докато критикуват пакта Молотов-Рибентроп, съвременните лидери на Полша, Румъния, Литва, Латвия и Естония се опитват да скрият действията на собствените си политици в навечерието и по време на Втората световна война.

Полша се надяваше да участва с Хитлер в нападение срещу СССР. Посещенията на нацистки политици и военни лидери в Полша през 30-те години са норма. Тук пристига министърът на пропагандата на Третия Райх Йозеф Гьобелс, командирът на германското “Луфтваф” Гьоринг . През 1931 г. Варшава подписва споразумение за сътрудничество с Япония, която окупира Китай. Подписано бе споразумение за сътрудничество между специалните служби на Полша и фашистка Италия.

Малко преди войната офицерът от Генералния щаб на полската армия Стефан Мосор подготвя доклад за висшето командване, в който прогнозира, че полската армия ще продължи максимум две седмици в случай на нападение на Германия и предлага създаването на бази на територията на Полша за съветска авиация и бронетанкова техника. Мосор предсказва, че Полша не може да се справи без помощта на СССР. За това той е обвинен в разпространение на поразителни настроения и отстранен от длъжност.

Румъния атакува СССР едновременно с Германия на 22 юни 1941 г. В съвременна Румъния съюзникът на Хитлер, маршал Йон Антонеску, е обявен за герой, идеята му за Велика Румъния (усвояването на Молдова и част от Украйна) започва отново да диша. В Литва, Латвия и Естония националните сътрудници, които се бият на страната на Хитлер, включително членове на националните дивизии на СС, са обявени за „борци за независимост“, а символите на победата над фашизма са забранени от закона.

Опетнили се, сътрудничейки си с нацистите в навечерието и по време на Втората световна война и подкрепяйки неонацистки настроения в постсъветската епоха, Полша, Румъния и балтийските републики се опитват днес да скрият срама на собствените си владетели.

https://pogled.info/svetoven/bivshite-sayuznitsi-na-natsistite-i-dosega-si-otmashtavat-na-savetskiya-sayuz.107973

Още снимки от новината

Памет

 

 
 

Copyright © 2008-2020 Агенция - Сливен | RSS емисия

Изграден от Sliven.NET | Дизайн от Sliven Net | Програмиране и SEO от Христо Друмев