АГЕНЦИЯ СЛИВЕН, телефон за връзка: +359886438912, e-mail: mi61@abv.bg

РУДНИК „АДА ТЕПЕ” НА „ДЪНДИ ПРЕШЪС МЕТАЛС” ЕАД БЕШЕ ОФИЦИАЛНО ОТКРИТ

Откриване
23.08.2019 / 18:07

Първият нов рудник в България за последните 40 г., разработен от „Дънди Прешъс Металс”, беше официално открит днес в Крумовград. В церемонията участваха председателят на Народното събрание Цвета Караянчева, премиерът Бойко Борисов, вицепремиерът Мариана Николова, министърът на финансите Владислав Горанов, кметът на града Себихан Мехмед, председателят на „Евромин” Марк Раховидас. Специално за събитието пристигнаха и членовете на борда на директорите на "Дънди Прешъс Металс" и "Дънди корпорация".

280 млн. лв. е досега инвестицията на „Дънди прешъс металс” ЕАД в Крумовград. Близо 300 души вече работят в рудник „Ада тепе“ и обогатителната фабрика, като 90 процента от тях са местни жители. Предвидени са 17 млн. лв. за развитие на инфраструктурата, здравеопазването, образованието, спорта и опазване на културното наследство. Съвместно с община Крумовград компанията създаде и фонд за подпомагане на микро, малък и среден бизнес за насърчаване на предприемачеството на територията на общината. Финансовият ресурс на фонда е 5 млн. долара в следващите осем години.

Технологична новост в сферата на опазването на околната среда в минната индустрия е изграденото от „Дънди прешъс металс” ЕАД интегрирано съоръжение за съхранение на минни отпадъци, което осигурява пълно рециклиране на производствените води и прогресивна рекултивация.

Рик Хаус, президент и главен изпълнителен директор на „Дънди Прешъс Металс” и Джонатан Гудмън, председател на Съвета на директорите на „Дънди Прешъс Металс“ поздравиха официалните гости и служителите на компанията от Челопеч и Крумовград за постигнатия успех. Те увериха, че минно-обогатителният комплекс „Ада тепе” ще продължи да функционира съгласно най-високите стандарти за безопасност, опазване на околна среда и отговорност към обществото.

„Удовлетворен съм напълно както от работата на екипа, така и от резултатите, които постигнахме. Искам да благодаря на местната общност, на местната управа, на областната управа, на неправителствените организации, които ни помогнаха да направим този обект по-добър и да бъдем пример в нашия бранш. Поздравявам всички наши колеги и служители, колегите от минната общност с миньорския празник!”, заяви на откриването инж. д-р Илия Гърков, вицепрезидент на „Дънди Прешъс Металс” и генерален мениджър за Крумовград.

Над 1 млрд. лева са инвестициите на „Дънди Прешъс Металс” в България. Компанията стартира дейността си в страната преди 15 години. През този период инвестира в модернизацията на подземния рудник Челопеч, превръщайки го в най-модерното минно предприятие в България. Екипът от български специалисти, който днес работи в компанията, е на световно ниво.

 
 

Copyright © 2008-2024 Агенция - Сливен | RSS емисия

Изграден от Sliven.NET | Дизайн от Sliven Net | Програмиране и SEO от Христо Друмев