АГЕНЦИЯ СЛИВЕН, телефон за връзка: +359886438912, e-mail: mi61@abv.bg

РУСИЯ ПУСКА ПЪРВИЯ В СВЕТА ПЛАВАЩ ЯДРЕН РЕАКТОР

Море
23.08.2019 / 13:07

Русия ще пусне първия в света плаващ ядрен реактор и ще го изпрати на епично пътешествие през Арктика в петък, въпреки че еколозите предупреждават за сериозни рискове за региона, съобщи АФП.

Натоварен с ядрено гориво, „Академик Ломоносов“ ще напусне арктическото пристанище Мурманск, за да започне плаването си на 5000 километра до североизточен Сибир.

Руската ядрена агенция „Росатом“ заяви, че реакторът е по-проста алтернатива за изграждането на конвенционална централа на земята, която е замръзнала през цялата година, и възнамерява да продава такива реактори в чужбина.

Екологичните групи обаче отдавна предупреждават за опасностите от проекта, като го наричат потенциален „Чернобил на лед“ и „ядрен„ Титаник“. Допълнителни опасения предизвика и смъртоносната експлозия този месец на полигон за военни изпитания далеч на север, която причини скок на радиацията.

Очаква се пътуването на реактора да продължи между четири и шест седмици, в зависимост от метеорологичните условия и количеството лед по пътя.

Работата по 144-метровия „Академик Ломоносов“ започна в Санкт Петербург през 2006 г. Когато пристигне в Певек, град с население от 5000 души в сибирския регион Чукотка, той ще замени местна ядрена централа и затворен въгледобивен завод.

Предстои да влезе в експлоатация до края на годината, като основно обслужва петролните платформи в региона, докато Русия развива експлоатацията на въглеводороди в Арктика.

Глобалното затопляне и топящият се лед направи Североизточния проход - който свързва Атлантическия океан с Тихия океан по протежение на северното крайбрежие на Русия - по-достъпен.

„Академик Ломоносов“ тежи 21 000 тона и разполага с два реактора с капацитет 35 мегавата всеки, близък до този на използваните от ядрени ледоразбивачи.Той има екипаж от 69 души и пътува със скорост от 3,5 до 4,5 възела.

Алимов заяви, че проектът е пропусната възможност, тъй като Чукотка, регион, по-голям от Тексас, населен само с 50 000 души, "има огромен потенциал за развитие на вятърна енергия".

"Плаваща атомна електроцентрала е твърде рисков и твърде скъп начин за производство на електроенергия", каза той.

Ядрената индустрия, която се стреми да се превъплъти в мрачен пазар, разработва по-малки, по-евтини реактори, за да привлече нови клиенти. Те следват примерите на подводници, ледоразбивачи и самолетоносачи, които отдавна използват ядрена енергия и са предназначени за изолирани райони с малко инфраструктура.

 

 
 

Copyright © 2008-2024 Агенция - Сливен | RSS емисия

Изграден от Sliven.NET | Дизайн от Sliven Net | Програмиране и SEO от Христо Друмев