АГЕНЦИЯ СЛИВЕН, телефон за връзка: +359886438912, e-mail: mi61@abv.bg

МАСОВИ ПРОВЕРКИ ЗА РАБОТЕЩИ БЕЗ ОСИГУРОВКИ В ГЪРЦИЯ

Гърция
23.08.2019 / 11:48

Гръцкото правителство стартира масови проверки за работещи без осигуровка. Има регламентирано от закона минимално заплащане, което работодателят е задължен да приложи, съобщават синдикатите и призовават сезонните работници, сред които има и много българи, да защитават правата си.

Много са случаите на работници, наети през летния сезон, принудени от работодателите да се трудят без осигуровки. Министерството по труда стартира масови проверки предимно в туристическите райони.

Проверяват се всички сигнали, подадени в специалната електронна система за нарушения. Над 18 хиляди фирми влизат в обсега на инспекторите.

Нарушаването на трудовите права, ниско заплащане и липса на осигуровки се прилага не само към гърците, но преди всичко към чужденците, които се наемат на сезонна работа, показват първите проверки.

Синдикатите съобщават за „средновековие“ в отношенията на работодателите към наетите временно работници. И призовават всички, засегнати от некоректни работодатели, да сигнализират незабавно на органите по контрол.

Според анализите високата безработица в Гърция дава възможност за грубо нарушение на правата на трудещите се.

 

 
 

Copyright © 2008-2024 Агенция - Сливен | RSS емисия

Изграден от Sliven.NET | Дизайн от Sliven Net | Програмиране и SEO от Христо Друмев