АГЕНЦИЯ СЛИВЕН, телефон за връзка: +359886438912, e-mail: mi61@abv.bg

БЕЗ ДДС ЗА БЪЛГАРСКИТЕ ЗЕЛЕНЧУКОПРОИЗВОДИТЕЛИ

Зеленчуци
22.08.2019 / 11:54

"Не става въпрос за нулева ставка на ДДС. Става дума за обратно начисляване. Разликата е, че в крайна сметка дължимият данък се запазва на 20%, но в случая не се затормозяват земеделските производители да го плащат. Ще ги плати търговецът". Това обясни заместник-министърът Чавдар Малинов в предаването „Здравей, България” по NOVA.

Според него тази промяна ще подобри събираемостта на данъците. А подобно нещо вече било въведено за житените и техническите култури. А от Националната агенция за приходите дали положителна оценка на това.

Това ще облекчи зеленчукопроизводството и ще направи българските производители по-конкурентноспособни. Това е мнението на Ивайло Иванов, зеленчукопроизводител от Долна Оряховица.

Той отглежда домати, краставици и зелена салата. „Цял живот се занимавам с това нещо. Така тръгнах от Австрия да работя. Понеже съм носталгичен човек се прибрах тук и започнах да развивам този бизнес. Зеленчукопроизводството е възможно най-доброто нещо за момента. Първо, аз плащам доста ДДС. Второ, не съм конкурентен. Ставка ДДС няма в целия ЕС. Ако падне ДДС-то българският земеделски производител ще стане малко по-конкурентноспособен", коментира Иванов.

Зеленчукопроизводителят уточни, че плаща 2-3 хил. лева ДДС месечно. Продава продукция в супермаркет и има 4-5 сезонни работници. Ако отпадне задължението му за заплащане на ставката той ще може да инвестира в семена, заплати на служители и други.

 
 

Copyright © 2008-2024 Агенция - Сливен | RSS емисия

Изграден от Sliven.NET | Дизайн от Sliven Net | Програмиране и SEO от Христо Друмев