АГЕНЦИЯ СЛИВЕН, телефон за връзка: +359886438912, e-mail: mi61@abv.bg

МАГИСТРАЛА „СТРУМА” ОСТАВА ЗАТВОРЕНА ПОНЕ ДО ДРУГАТА СЕДМИЦА

Сериозни щети на магистрала „Струма” след пожара край Дупница
14.08.2019 / 23:54

Заради сериозни щети на магистрала „Струма” след пожара край Дупница, пътят остава затворен поне до другата седмица, защото е опасен за движение. Агенция "Пътна инфраструктура" вече поиска прокуратурата да провери собственика на цеха, чийто отпадъци се запалиха до магистралата.

Огънят е увредил 13 от подпорните колони на съоръжението. Има щети и по двете платна за движение. Огледите започнаха още във вторник вечерта и продължиха през целия ден. За случая вече е сигнализирана и прокуратурата.

Предстои ремонт на моста край Дупница, който беше увреден сериозно от пожара, избухнал във вторник. Агенция „Пътна инфраструктура“ поиска прокуратурата да провери собственика на предприятието за вторични суровини, чиито складирани отпадъци предизвикаха огненото бедствие.

„Още от късните вечерни часове във вторник, след потушаване на пожара, започнаха огледите на самото съоръжение. Те бяха извършени от специалисти от Института по пътища и мостове към АПИ, както и от проектантите и строителите на самото съоръжение”, заяви инж. Юлияна Божилова, директор на Областно пътно управление – Кюстендил.

„Със специалистите коментирахме тяхното становище и резултатите от самия оглед. За момента движението няма да бъде възстановено. Има поражения по части от мостовата конструкция. Става въпрос за колони, греди, регели и отводнителни съоръжения. Пътната настилка няма поражения”, посочи още Божилова.

„Към момента специалистите правят проучвания на колоните и гредите, за да се изяснят точните поражения. С цел безопасност на пътуващите пренасочваме движението между пътен възел "Дупница" и пътен възел "Бобошево" по Е-79. Участъците са указани с необходимата пътна сигнализация”, коментира тя.

Мостът, който пострада при пожара е част от лот 2 на магистралата. Строежът на тази част струваше общо над 358 милиона лева. Освен повечето от колоните на моста, огнената стихия е увредила греди и лагери на съоръжението, също и отводнителната инсталация. След случилото се от Агенция „Пътна инфраструктура” започват проверки в цялата страна за нерегламентирано използване на пространства като това.

От фирмата изпълнител във вторник заявиха, че съоръжението няма да се ползва, докато не бъде гарантирана сигурността му.

„Налага се да се направи ремонт. Дали ще правим хамути или само замазки, утре експертите ще кажат. Ремонтът трябва да е за сметка на този, който си е позволил да сложи тук такива горими материали”, каза Симеон Пешов, президент на фирмата изпълнител.

Собственикът на цеха Кольо Илиев и в сряда чистосърдечно призна, че е използвал автомагистрала „Струма” за склад, защото не е имал друго свободно пространство.

„Разрешения нямаме, но поради малкия терен, който притежавахме, бяхме принудени някъде да ги оставяме. Тези материали са тук от няколко години”, заяви Илиев.

И АПИ, и Община Дупница, и РИОСВ – Перник твърдят, че не било тяхна отговорност да премахнат вторичните суровини от пространството под магистралата.

Междувременно пожарът от склада направи изминалата нощ тежка за жителите на близкото село Блажиево. Освен срещу гъстия задушлив дим, те трябваше да се изправят и пред опасността от пожар в самото село. Огнеборците обаче се справиха със стихията.

Щетите тепърва ще се установяват. Частичното бедствено положение в Дупница ще остане в сила до полунощ.

 

 
 

Copyright © 2008-2024 Агенция - Сливен | RSS емисия

Изграден от Sliven.NET | Дизайн от Sliven Net | Програмиране и SEO от Христо Друмев