АГЕНЦИЯ СЛИВЕН, телефон за връзка: +359886438912, e-mail: mi61@abv.bg

ВЛАСТТА ПРАТИ ПРОВОКАТОРИ НА ПРОТЕСТА В КРУШАРЕ

Протестиращите при сливенското село Крушаре
14.08.2019 / 23:44

Протестиращите срещу избиването на домашните прасета край сливенското село Крушаре сигнализираха за провокатори, които се опитвали да опорочат протеста им. Около 40 души от крайно националистически организации снощи около 19 часа се опитаха да "яхнат" протеста, каза пред репортер на БТА Валентина Василева, която е един от организаторите на блокадата край Крушаре.

Те са дошли с бусове и частни коли и са издигнали антиевропейски лозунги, като по думите й, са имали за цел да представят пред медиите протеста като лумпенски. Заради тях някои от животновъдите в редиците на протестиращите са се оттеглили.

"Наблюдаваме с интерес и безпокойство опитите на властта да изсипе на барикадата в Крушаре националистически и маргинални структури, които са в управлението на страната", пишат в отворено писмо до медиите протестиращите. По думите им действията доказват, че "проблемът на управлението не е чумата, а ние".

"Хората могат да бъдат обезсърчени, лъгани, заплашвани, но не и дълго. Ние оставаме на барикадата. Грозните и "свинливите" имат същия проблем като умните и красивите - неграмотното и корумпирано управление", пише още в писмото.

Исканията им за спиране на избиването на здрави животни и за предприемането на адекватни мерки остават валидни. Блокадата остава, заявяват още хората, обявили гражданско неподчинение.

Пътят Сливен - Ямбол е затворен вече тринайсти ден, исканията за спиране на избиването на прасетата в областите без положителна проба и компенсация за избитите животни, остава.

Днес в подкрепа на протестиращите на място са дошли хора от селата Безмер, Биково и Селиминово.

Вчера в Крушаре е имало контрапротест с искане за освобождаване на пътя. За същото настояха в отворено писмо и от Индустриалната стопанска асоциация в Ямбол, в което се казва, че тази незаконна форма на гражданско неподчинение близо две седмици накърнява конституционните права за свободно придвижване на всички живеещи и работещи в региона граждани.

 

 
 

Copyright © 2008-2024 Агенция - Сливен | RSS емисия

Изграден от Sliven.NET | Дизайн от Sliven Net | Програмиране и SEO от Христо Друмев