АГЕНЦИЯ СЛИВЕН, телефон за връзка: +359886438912, e-mail: mi61@abv.bg

МИКА ЗАЙКОВА: РАБОТИШ И СИ НА ПРАГА НА БЕДНОСТТА

Мика Зайкова
13.08.2019 / 13:23

Издръжката на живот у нас продължава да расте. Това показват последните данни на КНСБ. Според профсъюзите 2448 лева е издръжката на живот за семейство с двама възрастни, а увеличението е 87 лева.

Ако някой твърди, че работещия беден трябва да получава доход някъде под или малко, около прага на бедност - това е цинизъм. Това е така, защото работещия беден работи 8 часа. Да, става дума за нискоквалифициран труд, но с тези пари той трябва да издържа себе си и с помощта да речем на съпругата си, да издържа семейството си. Това каза в сутрешния блок на БТВ „Тази сутрин" финансовият експерт Мика Зайкова. Това означава, че работещ беден е този, който сумарно получава пари по-малко от необходимата издръжка, добави тя.

Доста надценена е цифрата за около 800 хиляди работещи бедни у нас, това е поне според общо приетата статистика, ако оставим всичко друго настрана. Има едно единствено понятие, една единствена линия на бедност, която е адекватна и прилага консистентна методология и това е тази, която прилага Евростат. Според изследването на доходите и условията на живот от НСИ, работещите бедни са около 10 процента от всички работещи или 305-307 хиляди души. Това каза от своя страна Адриан Николов от Института за пазарна икономика.

 
 

Copyright © 2008-2020 Агенция - Сливен | RSS емисия

Изграден от Sliven.NET | Дизайн от Sliven Net | Програмиране и SEO от Христо Друмев