АГЕНЦИЯ СЛИВЕН, телефон за връзка: +359886438912, e-mail: mi61@abv.bg

ОКОЛО 30% ОТ ИНДУСТРИАЛНОТО СВИНЕВЪДСТВО В БЪЛГАРИЯ ВЕЧЕ Е УНИЩОЖЕНО

Румен Караманов
13.08.2019 / 11:01

Около 30% от индустриалното свиневъдство в България вече е унищожено с навлизането на АЧС. Опасността от заличаването за дълъг период от време на цял отрасъл от родното животновъдство все още не е преодоляна и мерките, предприети от държавните институции, трябва да се спазват. За това предупреди по време на заседание на епизоотичната комисия в област Добрич д-р Румен Караманов. Той е управител на най-големия свинекомплекс в България – този в село Козлодуйци, където в момента се отглеждат близо 90 000 животни.

Около 30% от индустриалното свиневъдство в България вече е унищожено

В област Добрич със заповед на областния управител беше обявено бедствено положение, въпреки че и до този момент няма открито огнище на африканска чума по домашните прасета. Мерките бяха взети превантивно, тъй като в областта има 8 индустриални ферми за прасета и се отглеждат над 120 000 животни.

Проблемът с АЧС е много сериозен и обрича свиневъдството на фалит, ако не се спазят мерките, които държавата вече е предприела. Заедно със свиневъдството пред фалит ще бъдат и други отрасли – месопреработвателните фирми, зърнопроизводителите, производителите на лекарства и затова да се говори, че някой се опитва да облагодетелства едни, а да страдат умишлено други, е повече от неправилно. С тези думи д-р Румен Караманов се обърна към всички присъстващи в залата по време на заседанието на епизоотичната комисия в Добрич, като подчерта, че това е единствената област в страната, която обяви бедствено положение преди чумата да е навлязла и се дава за пример като начин на действие.

Според Караманов умишлено се всява напрежение по темата с АЧС, някои хора дори си позволяват да се заиграват с проблема, без да осъзнават неговата потенциална опасност. Ако държавата не се справи с мерките, които е предприела, ще спрат и парите за подпомагане от Европа.

Д-р Караманов изрази възмущението си и от факта, че хора, изкарващи пари чрез нерегламентирана търговия с месо и животни, които работят изцяло в сивия сектор и не внасят нито лев данъци, имат очите да защитават незаконния си бизнес и да не се подчиняват на наредбите и законите.

По повод протестите на събирачи на трюфели от миналата седмица, д-р Караманов заяви, че са направени проверки на четирите официални пункта в областта за изкупуване на трюфели. Оказва се, че в нито един от лицензираните пунктове няма предаден нито грам.

В предаването "Преди всички" по програма "Хоризонт" Димитър Петков - един от учредителите на Националната асоциация за защита на дребните стопани, заяви, че те се опират на това, което е законово разрешено и защитават стопаните, които имат до 5 прасета в личния двор, "останалите трябва да бъдат регистрирани надлежно", уточни той. От новоучредената асоциация вече са подготвили конкретни искания за превенция на африканската чума, които ще бъдат внесени в МС. Стопаните от Южна България настояват държавата да забрани строителството на нови сгради за индустриално свиневъдство в трикилометровата зона до населените места:

"За да няма такова напрежение и такъв риск. Другото, което е - ясни правила за отглеждане на животните по вид в тип "заден двор" и разграничаване на отглеждането на животните за лична консумация от отглеждането с цел продажба; преструктуриране на БАБХ и реална ветеринарномедицинска дейност по села. Искаме нормален диалог. В момента той е само с тези, които са представени - индустриалните свиневъди".

Източник: БНР

 
 

Copyright © 2008-2024 Агенция - Сливен | RSS емисия

Изграден от Sliven.NET | Дизайн от Sliven Net | Програмиране и SEO от Христо Друмев