АГЕНЦИЯ СЛИВЕН, телефон за връзка: +359886438912, e-mail: mi61@abv.bg

ЗА ПЪРВИ ПЪТ В БЪЛГАРИЯ ЩЕ БЪДЕ ПОКАЗАН ТОМИЧОВИЯТ ПСАЛТИР ВЪВ ВЕЛИКО ТЪРНОВО И В СОФИЯ

Томичовият псалтир
12.08.2019 / 17:39

Томичовият псалтир ще гостува за първи път в България. Заедно с Манасиевата хроника и Лондонското четвероевангелие, той е от най-изящните образци на илюстрованата българска ръкописна книга от 14-и век. Изданието е изработено в Търновската книжовна школа и се съхранява в Държавния исторически музей в Москва.

Велико Търново и София ще са двата български града, където по месец и половина тази есен псалтирът ще бъде показан. Инициативата е на депутата Валентин Ламбев от парламентарната група за приятелство с Русия. Произведението, създадено от Търновската книжовна школа и по-специално в Килифаревския манастир, е открито през 1901 година в Македония и се съхранява в Държавния исторически музей в руската столица.

„Това е една творба, която е създадена около 1360 година в Килифаревската книжовна школа, която изчезва през Средновековието и бива откривана в началото на XX век от един сръбски професор Сима Томич. По неговото име така е станала популярна като Томичовият псалтир. Тази книга се намира в Руския исторически музей в Москва и по мнението на специалисти като художествена стойност, като илюстрации тя не отстъпва на Лондонското четвероевангелие“, обясни Ламбев.

Томичовият псалтир никога не е излизал от фондовете на Държавния исторически музей на Русия. Това е изключително произведение на изкуството от XIV век, коментира един от неговите изследователи проф. Димитър Кенанов:

„Съдържа текста на псалтира плюс допълнителни още текстове, 301 листа във формат фолио. Псалтирът е изключителна книга, това са песнопенията предимно на свети пророк и цар Давид. Тя отразява реална социална ситуация – бубонната чума. Изключително произведение на изкуството – на словесен текст и на изобразителен текст. Миниатюрите тълкуват и изобразяват словесния текст. Освен всичко това, този псалтир съдържа великолепни химнографски произведения като акатиста на Света Богородица, превеждан от стареца Йоан в Света гора. Той също е илюстриран с 25-30 миниатюри“.

Православната ни църква и до днес си служи с текстове от Томичовия псалтир. За разлика от Лондонското четвероевангелие и Манасиевата хроника, които са лична поръчка на цар Иван Александър, при псалтира на Томич липсват белези, указващи произведението да е създадено по поръчка на велможата. Анализът на хартията и тематичната насоченост на миниатюрите отвеждат към монашеското средище на Килифаревския манастир, част от Търновската книжовна школа.

Любопитна е историята на пренасянето на псалтира, разказа проф. Кенанов:

„След поробването на Търновград този ръкопис е изнесен. Той попада в Молдова. След това, тъй като молдовските князе са имали добри връзки с Атон, в манастира „Св. Павел“ попадат три ръкописа – Томичовият псалтир, Иваналександровия сборник от 1348 година, пази се в Руската национална библиотека, и третият ръкопис е Лондонскотоq или Иваналександровото четвероевангелие ат 1356 година. Самата библиотека на този манастир има тъжна история и малко преди да изгори манастирът с библиотекатаq тези три ръкописа са били изнесени по някакъв начин“.

Историците, филолозите и богословите нямат яснота къде е бил пазен Томичовият псалтир, преди да бъде открит случайно през 1901 година от сръбския учен Сима Томич и защо на следващата година е предаден за съхранени точно на музея в Москва.

На финалната права са преговорите между министерствата на културата на България и на Русия за гостуването на Томичовия псалтир в историческия музей във Велико Търново и в Националния археологически музей в София, обясни депутатът Валентин Ламбев: „В момента завършва реставрацията на това произведение. Очакваме всеки момент Министерството на културата да организира техническите подробности, които са държавна гаранция, застраховка, условия на излагане. В интерес на истината руската страна изрази удовлетворение от тази наша инициатива, като сподели, че досега никога не е излизал от тяхното фондохранилище, а това е едно завръщане към нашите корени, към Второто българско царство и към уникалните произведения“.

Очакванията са Томичовият псалтир да пристигне във Велико Търново за националните чествания на Независимостта на 22 септември.

 

 
 

Copyright © 2008-2024 Агенция - Сливен | RSS емисия

Изграден от Sliven.NET | Дизайн от Sliven Net | Програмиране и SEO от Христо Друмев