АГЕНЦИЯ СЛИВЕН, телефон за връзка: +359886438912, e-mail: mi61@abv.bg

БОРИСОВ ПРИСТИГНА В ТУРКМЕНИСТАН

 Бойко Борисов пристигна в Туркменистан
10.08.2019 / 23:56

Очаква се среща в Туркменистан между Бойко Борисов и Дмитрий Медведев.

Българският премиер вече пристигна в Туркменистан, където утре ще участва и в заседание на българо-туркменската междуправителствена икономическа комисия. Активизиране на двустранните икономически и бизнес отношения ще се обсъжда от смесената комисия. В рамките на посещението на Борисов ще бъдат подписани и двустранни споразумения в областта на пощенските и електронните услуги, информационните технологии, инвестициите, външните работи. Това е четвърто заседание на смесената комисия, след като официално дипломатическите отношения между България и Туркменистан са установени през 1992 г.

Премиерите на България и на Русия Бойко Борисов и Дмитрий Медведев се очаква да се срещнат в понеделник в Туркменистан в рамките на Каспийския икономически форум. По предварителна информация двамата трябва да обсъдят изграждането на българския участък от газопровода "Турски поток" и реализацията на проекта "АЕЦ "Белене".

В понеделник премиерът ще участва и в първия Каспийски икономически форум, който ще се проведе в националната туристическа зона „Аваза“ в близост до град Туркменбаши. Фокус на дискусиите в „Аваза“ са развитието на икономическото сътрудничество в Каспийския регион и създаването на условия за големи проекти. Министър-председателят Бойко Борисов беше поканен лично от президента на Туркменистан Гурбангули Бердимухамедов да вземе участие в Първия каспийски икономически форум.

Форумът събира държавни и правителствени ръководители на страните от региона, представители на международни, икономически, финансови и транспортни организации. Миналата година Русия, Казахстан, Иран, Азербайджан и Туркменистан подписаха договаряната дълго време Конвенция за правния статут на Каспийско море. Една от предпоставките за изграждането на големите транскаспийски газови и петролно-транспортни проекти.

Форумът в „Аваза“ ще се проведе в три паралелно провеждащи се модула. В дневния ред на първия от тях е Международната конференция „Каспийско море – Развитие на международно икономическо сътрудничество“, като успоредно с нея са предвидени бизнес форуми и кръгли маси. Вторият модул включва официалното откриване на Каспийска изложба за иновативни технологии. В третата част се предвиждат срещи между представителите на страните-участнички, бизнеса и компаниите, както и подписването на документи.

По време на дискусиите лидерите ще обсъдят още ролята на каспийската икономика в глобален контекст, инвестиционната привлекателност в петролната и газовата промишленост, в електроенергията, транспорта, търговията, агроиндустрията, туризма и други сфери от общ интерес за участниците. Датата на провеждането на събитието на високо ниво е символично избрана – 12 август, когато е Денят на Каспийско море.

 
 

Copyright © 2008-2024 Агенция - Сливен | RSS емисия

Изграден от Sliven.NET | Дизайн от Sliven Net | Програмиране и SEO от Христо Друмев