АГЕНЦИЯ СЛИВЕН, телефон за връзка: +359886438912, e-mail: mi61@abv.bg

ПРОТЕСТИРАЩИТЕ ПРИ КРУШАРЕ ВНАСЯТ СИГНАЛ ВЪВ ВАП СРЕЩУ МЕРКИТЕ ЗА ИЗБИВАНЕ НА ДОМАШНИ ПРАСЕТА

 Протестът при село Крушаре Снимка: Стоян Радев, БНР
09.08.2019 / 12:08

Сигнал до Върховната административна прокуратура ще внесат протестиращите при село Крушаре заради наложените мерки от Министерство на земеделието, горите и храните за принудително избиване на животните в домашните стопанства. Това обяви организаторът на протеста Валентина Василева.

"Съответстват ли мерките, наложени в актовете на Министерство на земеделието и областния управител на Сливенска и Ямболска област, на епизоотичната обстановка в областта? Колко са изследваните прасета в индустриалните обекти и колко в частните фирми, и личните стопанства".

Тя съобщи, че все още няма отговор от държавата за поставените искания от протестиращите до премиера Борисов.

"Но, засега нямаме ответна реакция и докато нямаме отговор, и най-вече докато не видим нещо написано черно на бяло пътя остава затворен".

Те настояват да бъде удължен срока за регистрация на дворните прасета и изплащане на обезщетения на стопаните, които вече са си ликвидирали животните, при равни условия с промишлените ферми.Исканията им бяха предадени чрез областния управител Чавдар Божурски до земделския министър Десислава Танева още вчера в късния следобед. Междувременно стана ясно, че и тази вечер ще има протест на стопаните в ямболското село Безмер.

Осми ден пътят Сливен - Ямбол остава затворен за преминаване от протестиращите срещу наложените вече мерки.

Нощта е преминала сравнително спокойно, без напрежение между протестиращи и полиция. Опасност за блокадата е създала преминаваща кола на висока скорост около 23 часа, снощи.

„Чакаме реакция на правителството“, обяви тази сутрин организаторът на протеста Валентина Василева във връзка с поставените от протестиращите искания като условия за вдигане на блокадата.

Вчера в късния следобед те проведоха среща с областния управител Чавдар Божурски, на която поискаха да бъде удължен срокът за регистрация на дворните прасета и изплащане на обезщетения на стопаните, които вече са си ликвидирали животните, при равни условия с промишлените ферми.

Исканията са адресирани до премиера Борисов, а Божурски обяви, че вече е запознал земеделския министър Десислава Танева с тях.

В интервю за БНТ министърът на земеделието и храните Десислава Танева обяви, че ще има кадрови и организационни промени в Агенцията за безопасност на храните, но не може да бъдат направени сега, в пика на заразата.

И днес пътуващите за Ямбол от Сливен трябва да преминават по обходния път Камен – Жельо войвода – Кабиле.

http://bnr.bg/post/101153773/prodaljava-blokadata-na-pata-sliven-ambol-pri-selo-krushare-zaradi-merkite-sreshtu-achs

 
 

Copyright © 2008-2024 Агенция - Сливен | RSS емисия

Изграден от Sliven.NET | Дизайн от Sliven Net | Програмиране и SEO от Христо Друмев