АГЕНЦИЯ СЛИВЕН, телефон за връзка: +359886438912, e-mail: mi61@abv.bg

АКАД. АТ. АТАНАСОВ: БЪЛГАРИЯ МОЖЕ ДА ХРАНИ 5 БЪЛГАРИИ

Акад. Атанас Атанасов
07.08.2019 / 16:38

"Имайки предвид природните ѝ дадености, считаме ,че България може да храни 5 Българии". Това заяви пред БНР акад. Атанас Атанасов, който, заедно с други учени от БАН, подготвя документ за приоритетите в земеделието.

Той уточни, че земеделието е и храна, и здраве, защото качествената храна значи и добро здраве. "Земеделието дава суровина за всички останали индустрии", добави той и посочи, че близо 60% от лекарствените съставки са от естествен произход.

В предаването "12+4" по програма "Хоризонт" акад. Атанасов коментира опасността да изчезнат традиционните български земеделски култури:

"Това е вече пълна реалност. След като пшеницата, която е най-традиционната българска култура, ние вече по-малко от 50% от площите в страната засяваме със собствени семена, а при плодове, зеленчуци и другите култури, като слънчоглед, царевица, ние достигаме по-малко от 10%, 5%, това означава, че има опасност".

По думите му семената са национална сигурност и суверенитет на една държава:

"Ние можем да произведем бутикови продукти с висока добавена стойност, които ще помогнат и за здравето на хората".

Акад. Атанас Атанасов обобщи, че разнообразието от култури, които се засаждат в страната, е свързано с качеството на храната.

 
 

Copyright © 2008-2024 Агенция - Сливен | RSS емисия

Изграден от Sliven.NET | Дизайн от Sliven Net | Програмиране и SEO от Христо Друмев