АГЕНЦИЯ СЛИВЕН, телефон за връзка: +359886438912, e-mail: mi61@abv.bg

РАЗМЕРЪТ НА МЕСЕЧНИ СОЦИАЛНИ ПОМОЩИ ЗА ВЪЗРАСТНИТЕ ВЕЧЕ Е ОБВЪРЗАН И С РЕДОВНОТО ПОСЕЩЕНИЕ НА УЧИЛИЩЕ

Заседание на Министерски съвет
07.08.2019 / 16:29

Размерът на месечни социални помощи за възрастните вече е обвързан и с редовното посещение на детска градина или училище.

Това предвиждат промени в Правилника за прилагане на Закона за социално подпомагане, които бяха одобрени от правителството.

Ако деца на възраст от 5 до 16 години не ходят редовно или въобще не посещават образователната система, техните родители ще имат по-нисък коефициент за достъп до подпомагане от държавата, съответно 30 и 20 на сто от Гарантирания минимален доход.

За подпомаганите семейства, в които децата посещават редовно училище, коефициентът е 100% или 75 лева.

Промените се правят, за да се отговори на препоръките на Европейската комисия от миналата година да се подобри обхватът на социалното подпомагане у нас. Затова е предвидено да се даде ежегодна индексация на размера на месечните социални помощи от началото на следващата година.

В момента месечни социални помощи получават около 25 000 души, а размерът на сумите ще се актуализира със средномесечната инфлация за съответната година, съобразно одобрената средносрочна бюджетна прогноза.

Така ще се преодолее и критиката от Брюксел, че у нас вече е трайна тенденцията да намалява броят на подпомаганите хора и семейства с месечни помощи при намаляване на показателите за България, свързани с бедността.

 
 

Copyright © 2008-2024 Агенция - Сливен | RSS емисия

Изграден от Sliven.NET | Дизайн от Sliven Net | Програмиране и SEO от Христо Друмев