АГЕНЦИЯ СЛИВЕН, телефон за връзка: +359886438912, e-mail: mi61@abv.bg

МАНОЛОВА: ВЛАСТТА ИСКА ДА ПРЕХВЪРЛИ БЕЗХАБЕРИЕТО СИ НА ХОРАТА

Мая Манолова
07.08.2019 / 12:50

Властта се опитва да прехвърли безхаберието си на обикновените хора. Мерките, които до момента държавата е предприела са довели до 27 огнища на чума по свинете и още толкова сред дивите животни.

Това заяви в сутрешния блок на БНТ омбудсманът Мая Манолова по темата с разпространието на чумата по свинете и протестите на хората.

По думите й от Министерството на земеделието са проспали нахлуването на това опасно заболяване и сега се опитват да не понесат отговорност за бездействието си.

Манолова е категорична, че позицията на институциите, че опасността от чумата идва от нерегистрираните стопанства, е абсурдна.

БАБХ и Министерството на земеделието едва сега ли са разбрали, че има толкова нерегистрирани стопанства, запита общественият защитник.

Тя подчерта, че процедурата по регистрация на животните е сложна и това би следвало да бъде задължение на институциите.

Не е вярно, че хората не могат да отглеждат прасета за лични нужни, посочи Манолова.

Ако Европа не може да плати, то защо съществува българската държава, ядоса се тя.

Според омбудсмана разделението на дребните и едри стопани е непочтено отношението от страна на представителите на властта.

Манолова поясни, че се опитва да им обясни, че постановката, в която се твърди, че ако не си заколят прасетата ще има санкции, няма да има ефект.

Тя е категорична, че с хората трябва да се разговаря на място и допълни, че ще продължава да настоява за обезщетения на пазарни цени за всяко убито животно.

За уволнението на организаторката на протестите на медицинските специалисти Мая Илиева, общественият защитник подчерта, че това е безспорен опит да бъде сплашена, а тези, които дръзнат да излязат на улицата, да бъдат предупредени какво ще им се случи.

Това е опит да бъде пристнато гражданското общество, изтъкна Манолова.

По думите й това уволнение няма да издържи в съда. Омбудсманът подчерта още, че нищо от това, което е било обещано на медицинските работници не е изпълнено.

Според нея както при стопаните на прасета, така и при лекарите властта се опитала да внесе разделение между тях провопоставяйки лекари срещу медицински сестри и частни стещу общински болници.

По повод предстоящите местни избори и кметската надпревара в София, Манолова за пореден път заяви, че решението й ще бъде продиктувано само от интереса на гражданите.

Очевидно притесненията са големи и опитите да ме накарат да не участвам са много, отбеляза омбудсманът.

Тя не пожела да коментира политическият проект на Слави Трифонов и дали е възможно обединение с него.

 
 

Copyright © 2008-2024 Агенция - Сливен | RSS емисия

Изграден от Sliven.NET | Дизайн от Sliven Net | Програмиране и SEO от Христо Друмев