АГЕНЦИЯ СЛИВЕН, телефон за връзка: +359886438912, e-mail: mi61@abv.bg

ОБЛАСТНИЯТ УПРАВИТЕЛ НА СЛИВЕН ПРИЗОВА ПРОТЕСТИРАЩИТЕ ПРИ СЕЛО КРУШАРЕ ДА ПРЕКРАТЯТ БЛОКАДАТА НА ПЪТЯ

Блокадата на пътя Сливен-Ямбол при село Крушаре
06.08.2019 / 17:51

Пети ден продължава блокадата на пътя Сливен-Ямбол при село Крушаре от протестиращи срещу мерките предприети от държавата за избиване на дворните прасета като мярка за ограничаване на африканската чума по свинете (АЧС). През блокадата се пропускат само автомобили на Спешна помощ.

Обходният път от Сливен за Ямбол е през селата Камен - Жельо войвода- Кабиле.

Нощта е преминала спокойно, без провокации, съобщи организаторът на протеста Валентина Василева. Снощи към тях са се присъединили и хора от Перник.

Областният управител на Сливен Чавдар Божурски призова протестиращите при село Крушаре да прекратят блокадата на пътя и да изпълнят препоръките на ветеринарните власти за ограничаване на разпространението на африканската чума по свинете. Обръщението си към тях той направи на извънреден брифинг, на който присъстваха всички заинтересовани институции в региона.

„Не мога да се съглася с правото на протест на 20 човека, срещу правото на свободно, нормално придвижване на хиляди други граждани. “ Така областния управител Чавдар Божурски коментира протеста и блокадата на пътя Сливен-Ямбол.

"От всяка една страна трябва да се проява и търпение и разбиране. Общо взето от наша страна ние го проявихме. Сега очаквам от другата".

Той каза още, че по негова информация, участващите в блокадата не са от региона и не отглеждат животни.

"По последна информация местните стопани почти приключиха участието си в протеста, така че призовавам да осъзнаят и приемат реалността. И най-важното да се съобразят с нея".

Божурски съобщи още, че до момента в областта са унищожени 4 763 домашни прасета, а все още неликвидирани са 1235.

От вчера ветеринарните власти извършват проверки в стопанствата по селата, като дезинфекцират местата, където са отглеждани вече закланите животни, а ако има живи, те ще бъдат умъртвени с ток. Към момента се проверява 3-километровата зона около големите промишлени свинекомплекси в района. Предстои да бъдат проверени близо 100 села в Сливенска област.

По рано днес пред БНР Стефан Стефанов - един от протестиращите, който има четири прасета и не иска да ги убива, коментира дали очаква хора от други градове да се присъединят, освен тези от Перник, които вече са подкрепили протеста:

“Очакваме – имаме обаждания, да не казвам откъде, защото ще ги спрат. Спират ги като чуят, че идват при нас. Полицаите ги спират, прихващат ги, казват им, че протестът не бил законен - не ги допускат“.

“Безсрочна ще е блокадата до постигане на това, което искаме. Това е безумие да убиват здрави прасета и плюс това те не са взели мерки. Аз идвам от 300 километра, от турската граница, от гората идвам преди седмица и половина, нито един не ме спря някъде да ми обезпаразитят колата. Ние чакаме да се разпространи тази болест, да пламне цяла България“, коментира още протестиращият Стефанов.

http://bnr.bg/post/101152491/peti-den-prodaljava-blokadata-na-pata-sliven-ambol-pri-selo-krushare

 
 

Copyright © 2008-2020 Агенция - Сливен | RSS емисия

Изграден от Sliven.NET | Дизайн от Sliven Net | Програмиране и SEO от Христо Друмев