АГЕНЦИЯ СЛИВЕН, телефон за връзка: +359886438912, e-mail: mi61@abv.bg

БОРИСОВ ДА СЪБЕРЕ ВЕТЕРИНАРИ И ЛОВНИ ДРУЖИНКИ, ПРЕДЛАГА КОРНЕЛИЯ НИНОВА

Корнелия Нинова
06.08.2019 / 17:13

Правителството на Борисов проспа мерките срещу африканската чума. Дори и днес, когато трябва да се действа активно, това не се прави. Не може да имаш механизмите в ръцете си да решиш проблема и в дневния ред на премиера да бъде среща с ФК Арда, разкритикува на пресконференция лидерът на БСП Корнелия Нинова след заседание на Изпълнителното бюро на партията.

Има мерки, които могат да дадат резултат, но не се прилагат, според нея. Затова и от БСП излизат със становище, адресирано до министъра на земеделието и храните Десислава Танева. В него партията дава предложения за справяне с епидемията по свинете.

БСП предлагат от излишъка в бюджета да се създаде фонд, който да определи на пазарни цени обезщетения на собствениците на умъртвени животни.

Правителството да финансира и ловните дружинки, които да правят обходи и санитарен отстрел. По думите на Нинова е необходима и среща със съюза за ветеринарните лекари и сключване на рамково споразумение с тях. В страната има 2000 специалисти и техния труд не се използва, защото работят само на частна практика, изтъкна Нинова. От 4 г. ветеринарните лекари нямали договор с министерството.

Като дългосрочна мярка лидерът на БСП посочи наложителни промени в наредбата за регистрация на домашните животни, като се премахнат административните процедури, които затрудняват малките стопани точно от типа "заден двор".

Нямаме намерение да трупаме партиен дивидент от нещастието на хората. Всички българи ще пострадат от тази ситуация - икономиката, всеки ще плати социална цена, като го ударят цените. Темата изисква надпартийно и национално съзнание, изтъкна Нинова.

Припомняме, че пето денонощие продължават протестите срещу умъртвяването на прасетата на пътя Ямбол-Сливен. По-краткотрайни протести имаше и в Пазарджишка област и в Бургаско.

В страната е въведена мярка да се умъртвят всички прасета в тип отглеждане заден двор, които се намират около големите свинекомплекси. БАБХ вече тръгна на проверка в районите с въведени мерки, а вчера бе потвърден и първият случай на чума по свинете в Югозападна България.

Земеделският министър Десислава Танева издаде заповед, с която забранява лова в районите с африканска чума по свинете.

На среща с кметовете от област Пазарджик премиерът Бойко Борисов обеща свиневъдите да бъдат компенсирани с 300 лв. на двор, на което Корнелия Нинова заяви, че с 300 лв. Борисов се подиграва с тревогите на хората.

 
 

Copyright © 2008-2021 Агенция - Сливен | RSS емисия

Изграден от Sliven.NET | Дизайн от Sliven Net | Програмиране и SEO от Христо Друмев