АГЕНЦИЯ СЛИВЕН, телефон за връзка: +359886438912, e-mail: mi61@abv.bg

КИРИЛ ВЪТЕВ: ДО КРАЯ НА ГОДИНАТА СВИНСКОТО МОЖЕ ДА ПОСКЪПНЕ С 50 %

 Кирил Вътев
05.08.2019 / 11:10

"Африканската чума по свинете не е опасна за хората. Това заболяване е чисто икономическо. От началото на годината има над 30% увеличение на цените на свинското месо. Тук говоря за световните пазари. До края на годината очаквам да има ръст с още 10-15%. В момента е отпускарски сезон и не мога да кажа точно с колко има спад в търсеното на свинско месо и колбаси. Може би спадът е около 5%". Това заяви пред бТВ Кирил Вътев - член на Асициацията на месопреработвателите.

Кирил Вътев: До края на годината свинското може да поскъпне с 50 %

До Нова година цената на свинското у нас ще бъде с около 50% по-висока, отколкото е била в началото на 2019 г. Средната му цена ще е 7,50 лева - това заяви по bTV експертът на Асоциацията на месопреработвателите в България Кирил Вътев.

"Цената вече се е повишила с около 40% от началото на годината досега и то не само у нас, а в цяла Европа, но ситуацията с африканската чума ще допринесе за още едно поскъпване", каза той.

Според него има и лек отлив от консумацията на свинско у нас напоследък, в рамките на около 5%.

До дефицит от свинско според него обаче едва ли ще се стигне, по-скоро проблемът е, че целият отрасъл ще пострада и загубите ще са милиардни.

"Всички повдигахме въпроса за чумата още от миналата година. Всички знаят, че в България има съмнение относно тази информация и никой не вярваше. Според мен в училищата трябва се въведе изучаването на дисциплината българска народопсихология. Дефицит на свинско месо вече има. Всичко тръгна от кризата в Китай. Тя е и причината за нарастването на цените. Загубите на другите държави, през които мина заразата, бяха многомилиардни. Отрасълът у нас е застрашен от изчезване", убеден е той.

Мухи и комари също могат да пренасят заразата от африканска чума по свинете, каза междувременно микробиологът проф. Христо Найденски. Правени са такива опити със заразени мухи и е научно доказано, че този път на разпространение на болестта е наравно с разпространението чрез дивите свине, хранителни отпадъци и т.н. Африканската чума по свинете е много сериозно заболяване с висока смъртност. Дори животното да остане живо, то продължава да носи вируса и според проф. Найденски поне още 5-6 години в България ще имаме проблеми с чумата, независимо дали ще успеем да потушим сегашния пик на болестта.

От началото на заразата досега у нас са евтанизирани над 60 000 свине. До месец бройката им ще надхвърли 100 000. Вноското свинско месо, което се използва предимно за колбаси, вече е поскъпнало с 35%.

Освен това Китай, който е най-големия производител и консуматор на свинско, също е заразен с африканска чума. Там пораженията са върху над 50% от прасетата.

Източници: бТВ, dnes.dir.bg

 
 

Copyright © 2008-2024 Агенция - Сливен | RSS емисия

Изграден от Sliven.NET | Дизайн от Sliven Net | Програмиране и SEO от Христо Друмев