АГЕНЦИЯ СЛИВЕН, телефон за връзка: +359886438912, e-mail: mi61@abv.bg

ООН: САЩ И СЪЮЗНИЦИТЕ СА УБИЛИ ПОВЕЧЕ ЦИВИЛНИ АФГАНИСТАНЦИ ОТ ТЕРОРИСТИТЕ

САЩ И СЪЮЗНИЦИТЕ СА УБИЛИ ПОВЕЧЕ ЦИВИЛНИ АФГАНИСТАНЦИ ОТ ТЕРОРИСТИТЕ
30.07.2019 / 20:03

Повече цивилни са убити от афганистанските и международните коалиционни сили в Афганистан, отколкото от талибаните и други терористични бойци през първата половина на 2019 г., се казва в доклад на ООН, цитиран от СиБиЕс и БиБиСи.

Докладът се отнася до цивилни, убити по време на афганистански и американски военни операции срещу въстаници, като въздушни удари и нощни набези на скривалища. Бунтовниците често се крият сред цивилни.

САЩ официално приключва своята бойна мисия в Афганистан през 2014 г., но все още предоставя сериозна въздушна и друга подкрепа на местните правителствени сили.

В доклада на ООН за Афганистан се казва, че 403 цивилни са били убити от афганистанските сили през първите шест месеца на годината и още 314 от международните сили, общо 717. Това е в сравнение с 531 убити от талибаните, филиалът ДАЕШ и други терористи през същия период.

НАТО коментира, че алиансът "не се радва" и споделя загрижеността на ООН за жертвите сред цивилните афганистанци.

Алиансът подчертава, че "най-добрият начин за прекратяване на страданията на цивилните е съсредоточаване върху политическото уреждане на конфликта и да се продължат всички усилия за намаляване на насилието".

"Нашите сили на място продължават да спазват най-високите оперативни стандарти. Ние подробно проучваме всяко твърдение за жертви сред цивилни и обучаваме афганистанските сили за сигурност да гарантират, че те вземат изключително сериозни мерки, за да не навредят на цивилни", обяснява Даниеле Риджио, от пресцентър в централата на алианса в Брюксел.

Талибаните отхвърлят призивите за прекратяване на огъня, и все още водят разговори със САЩ, насочени към прекратяване на 18-годишната война.

Междувременно ДАЕШ атакува силите за сигурност и шиитите от малцинствата.

"Страните в конфликта могат да дават различаващи се обяснения за последните тенденции, всяко от които е предназначено да оправдае собствената им военна тактика", коментира Ричард Бенет, ръководител на мисията на ООН в Афганистан за правата на човека, която публикува доклада.

"Положението за обикновените афганистанци би се подобрило не само чрез спазване на международното хуманитарно право, но и чрез намаляване на интензивността на боевете", допълва той.

 

 
 

Copyright © 2008-2024 Агенция - Сливен | RSS емисия

Изграден от Sliven.NET | Дизайн от Sliven Net | Програмиране и SEO от Христо Друмев