АГЕНЦИЯ СЛИВЕН, телефон за връзка: +359886438912, e-mail: mi61@abv.bg

ОТ ДНЕС ЧОВЕЧЕСТВОТО ЖИВЕЕ НА КРЕДИТ

Сега човечеството използва природните ресурси 1,75 пъти по-бързо от капацитета за възстановяване на екосистемите
29.07.2019 / 08:03

От днес човечеството живее на кредит, защото вече е употребило всички природни ресурси на планетата за тази година. Това става два месеца по-рано отколкото преди 20 години, сочи изчисление на неправителствената организация "Global footprint network", предаде Франс прес.

Сега човечеството използва природните ресурси 1,75 пъти по-бързо от капацитета за възстановяване на екосистемите, предупреждават учените.

Начините за използване на природните ресурси са много различни във всяка страна: Катар, например, изчерпва ресурсите си за цялата година само за 42 дни, а Индонезия - за 342.

Ако всички живеем като французите, ще трябват 2,7 планети, а ако възприемем потреблението на американците - ще са необходими 5 планети, за да се задоволят потребностите на човечеството, изчисляват от "Global footprint network".

Учените са категорични, че, за да се измести денят на изчерпване на ресурсите към 31 декември, основният начин е намаляване на емисиите парникови газове. Те изчисляват още, че ако се редуцират вредните емисии с 50%, можем да спечелим 93 дни годишно или да изместим деня на изчерпването до октомври.

 
 

Copyright © 2008-2024 Агенция - Сливен | RSS емисия

Изграден от Sliven.NET | Дизайн от Sliven Net | Програмиране и SEO от Христо Друмев