АГЕНЦИЯ СЛИВЕН, телефон за връзка: +359886438912, e-mail: mi61@abv.bg

БНБ ОБЯВИ БАНКОВИЯ СЕКТОР ЗА СТАБИЛЕН СЛЕД ТЕСТОВЕТЕ, НАПРАВЕНИ ОТ ЕЦБ

Димитър Радев, управител на БНБ
26.07.2019 / 10:15

Резултатите от оценката на Европейската централна банка (ЕЦБ) за проверените от нея шест български банки съответстват на резултатите от прегледа на активите и стрес теста, извършени от БНБ през 2016 г., и на оценките на банковия надзор след това. Това се посочва в съобщение на централната банка до медиите. В него се уточнява, че се очаква в петък ЕЦБ да публикува резултатите от проверката си. Резултатите показват устойчивостта на българския банков сектор като цяло, се посочва в съобщението на БНБ.

Проверката на ЕЦБ е във връзка с кандидатурата на България за присъединяване към еврозоната и влизането в банковия съюз.

БНБ одобрява резултатите от цялостната оценка. Ще бъдат предприети последващи действия, свързани с по-нататъшно укрепване на капиталовата позиция на банките, в строго съответствие с мандата на БНБ и съответната регулаторна рамка, се посочва още в съобщението на институцията.

В съобщението на централната банка се посочва, че всички проверени банки - Уникредит Булбанк, Банка ДСК, ОББ, ПИБ и ЦКБ, отговарят на изискванията в регламент на Европейския съюз за капитала.

Източник: "Дневник"

 

 

 
 

Copyright © 2008-2024 Агенция - Сливен | RSS емисия

Изграден от Sliven.NET | Дизайн от Sliven Net | Програмиране и SEO от Христо Друмев