АГЕНЦИЯ СЛИВЕН, телефон за връзка: +359886438912, e-mail: mi61@abv.bg

РУСИЯ КЪМ ЮЖНА КОРЕЯ: ВИЕ ИЗВЪРШВАТЕ ОПАСНИ МАНЕВРИ

Самолет
23.07.2019 / 16:24

Руското министерство на отбраната отрече негови стратегически бомбардировачи да са нарушавали южнокорейското въздушно пространство и отправи обвинение, че военни самолети на Сеул са извършили опасни маневри, в опиит да застрашат руските летателни машини, съобщи Ройтерс.

Според руското министерство самолетите са летели над "неутрални води" в акваторията на Японско море. Инцидентът стана в района на островите Токто (Такешима), разположени източно от южната част на Корейския полуостров, отбеляза ТАСС.

Южнокорейските самолети са дали 360 предупредителни изстрела по руските самолети, съобщи агенция Йонхап, позовавайки се на Комитета на началник-щабовете на въоръжените сили на Южна Корея.

"Никакъв "предупредителен огън" не е имало от страна на южнокорейските изтребители. "Ако руските пилоти бяха почувствали заплаха за сигурността, щеше да последва отговор", каза руското министерство, цитирано от БТА.

Ведомството също така отбеляза, че южнокорейците нееднократно са се опитвали да възпрепятстват руски самолети, позовавайки се на произволно установена от тяхна страна опознавателна зона за противовъздушна отбрана.

Подобна зона обаче не е предвидена в международното право и следователно не се признава от Русия.

 

 
 

Copyright © 2008-2024 Агенция - Сливен | RSS емисия

Изграден от Sliven.NET | Дизайн от Sliven Net | Програмиране и SEO от Христо Друмев