АГЕНЦИЯ СЛИВЕН, телефон за връзка: +359886438912, e-mail: mi61@abv.bg

ХРИСТО ИВАНОВ ЗА ИВАН ГЕШЕВ: ПОКАЗА СЕ "НОВОТО НОРМАЛНО" - БУХАЛКА В ЧОВЕШКИ ВИД

Христо Иванов
23.07.2019 / 12:53

"След Сивите, винаги идват Черните". Така метафорично отговори бившият правосъден министър Христо Иванов на тазсутрешното интервю с единствения кандидат за главен прокурор Иван Гешев.

В интервюто си Гешев каза по адрес на Христо Иванов, съпредседател на "Демократична България": "Когато нямаш разумни и сериозни аргументи, лепиш етикети". Ден по-рано Иванов бе заявил, че Гешев служи на олигархията.

В пост в социалната мрежа Фейсбук Христо Иванов пише, че интервюто на Гешев му припомнили политически закон, формулиран от великите братя Стругацки: "след Сивите, винаги идват Черните" (по Трудно быть богом).

Според Иванов изборът на Емил Кошлуков за директор на БНТ ни представи следващите 7 години от нашия живот в концентриран вид.х"Въпреки че вероятно най-споменаваното име в това интервю беше моето, че бях замесен в сериозно престъпление без всякакви доказателства и фактически бях обявен за основен враг на "Империята на злото" (както Гешев сам нарече прокуратурата) - не това е важното, аз съм свикнал", пише Иванов.

Той описва, че вероятно интервюто е гледано от депутата Делян Пеевски и премиера Бойко Борисов, които са се радвали на своя нов "скъпо-платен деловодител" (по думите на Гешев, с алюзия към ролевия модел Филчев, уточнява Иванов).

Той предупреждава, че главният прокурор е въоръжен с огромна репресивна власт и нула задръжки от нормативно, професионално-етично или поне образователно естество.

"Запитах се дали си дават сметка колко тънка граница ги дели от това да станат негови клиенти. И, че когато това неизбежно се случи, те ще разчитат на някой от "екстремистите" в демократичната общност или журналистите и адвокатите, които днес чухме да бъдат атакувани, да бранят правата им. Но и това не е най-важното", пише бившият правосъден министър.

Припомняме, Христо Иванов подаде оставка от парламентарната трибуна след като депутатите от втория кабинет на ГЕРБ бламираха съдебната реформа и приеха конституционни промени, които утвърждават "върховенството на главния прокурор".

За номинацията на Иван Гешев и за неговото интервю Иванов пише:

"Важното е, че ни беше показано новото нормално. Трябва всички да свикваме с гледката как сутрин по т.нар. национална телевизия (кандидат-)главният прокурор от Симеоново със спокойното безочие на бухалка в човешки вид ще гази всякакви стандарти на въздържане от политическо говорене, ще изостави дори преструвката на безпристрастие, ще подменя доказателствата в процеса с пропагандни опорки, ще политиканства, развъжда конспиративни теории, заплашва. И това ще може да се отнася до всеки, малък и голям, в политиката и в бизнеса или просто случайно на грешното място...

Ако не ви се гледа това интервю или не можете да си го представите разтеглено до седем години от гражданската си съдба - можете да прочетете една друга велика книга на Стругацки "Град обреченный", там всичко е описано.

 

И не, не става дума за фантастика от съветския период. Става дума за нашия живот в уж европейска България, ако го допуснем...", пише Иванов.

Припомняме, Иван Гешев бе номиниран за главен прокурор на 22 юли от цялата прокурорска колегия на ВСС.

Според говорителя на ВСС Даниела Машева няма проблем той да е единствената кандидатура.Преди месец самият Иван Гешев заяви и че очаква сегашното състезание да е мръсно и кално и се опасява, че ще се купуват магистрати, политици и журналисти.

В средата на май месец президентът Румен Радев организира серия срещи с шефовете в съдебната система, за да консултира критериите и правомощията на главния прокурор. Румен Радев се срещна с главния прокурор Сотир Цацаров, с председателя на ВКС Лозан Панов с председателя на ВАС Георги Чолаков и с представляващия ВСС Боян Магдалинчев.

След тези срещи премиерът Бойко Борисов определи консултациите като намеса в съдебната власт, но представителите на съдебната власт не приеха подобна оценка. В отговор на упрека на премиера, президентът отговори: "Не каня магистрати вкъщи, искам законност."

Около фигурите на главните прокурори не веднъж са се разразявали и скандали. Обвинения за авторитарност и саморазправа, включително и за криминални деяния бяха отправени към Никола Филчев и доведоха до заключенията на Венецианската комисия, наречени "Колев", на името на убития прокурор Никола Колев. Те пък от своя страна предизвикват и инициативите за съдебна реформа в момента за въвеждане на процедура по разследване на тримата големи в Темида.

Друг скандал около фигура на главен прокурор е записа от април 2013 година от дома на премиера, в който по-късно уволнения градски прокурор Николай Кокинов заявява на Борисов, че сам си е избрал Сотир Цацаров. Името на настоящия главен прокурор бе намесено и в Цумгейт - разговор между бизнесмени, на който той е присъствал.

 
 

Copyright © 2008-2024 Агенция - Сливен | RSS емисия

Изграден от Sliven.NET | Дизайн от Sliven Net | Програмиране и SEO от Христо Друмев