АГЕНЦИЯ СЛИВЕН, телефон за връзка: +359886438912, e-mail: mi61@abv.bg

ПРОКУРОРСКАТА КОЛЕГИЯ ПРЕДЛАГА ЕДИНОДУШНО ИВАН ГЕШЕВ ЗА ГЛАВЕН ПРОКУРОР

Иван Гешев
22.07.2019 / 14:55

Прокурорската колегия на Висшия съдебен съвет (ВСС) издигна зам. главния прокурор Иван Гешев за поста главен прокурор. Това стана на пленума на съвета днес.

В началото на април самият Гешев обяви, че е 99% сигурен, че няма да се кандидатира за поста. "Ако трябва да бъда точен, аз казах, че 99.9% няма да се кандидатирам за главен прокурор. Към този момент това е моето мнение. Причините са от личен характер, които не искам да споделям, но една от тях е, че нямам време да се занимавам с кални борби, които се развиват на доста разкалян терен в момента", обяви той, цитиран от "Труд". В средата на май потвърди тезата си.

Гешев е дал съгласието си да бъде кандидат, заяви Даниела Машева, която представи номинацията му. От бъдещия главен прокурор се очаква да бъде с високи нравствени качества, да има административен опит, визионер с модерно мислене и стратегически подход към проблемите на прокуратурата, да е лидер и да има институционално доверие, допълни Машева.

От асоциацията на прокурорите искат реформа на съдебната карта, развитие на електронното правосъдие, социални ангажименти към всички в прокуратурата.

Номинацията идва не от трима членове на прокурорската колегия, а от целия й състав от 11 членове. Това означава, че Гешев най-вероятно ще бъде единствената номинация за поста на Сотир Цацаров.

Че Гешев ще бъде кандидатът се знаеше вече и се говореше сред наблюдателите на процедурата. Но се очакваше да бъде издигнат в последния момент на 29 юли от трима членове на прокурорската колегия. Това обаче щеше да означава, че има възможност други трима прокурори да издигнат и втори кандидат, което е по-лицеприятно провеждане на избор, тъй като щеше да има състезателност. Но при такава схема нямаше да могат да се съберат задължителните 17 гласа за избора.

 
 

Copyright © 2008-2024 Агенция - Сливен | RSS емисия

Изграден от Sliven.NET | Дизайн от Sliven Net | Програмиране и SEO от Христо Друмев