АГЕНЦИЯ СЛИВЕН, телефон за връзка: +359886438912, e-mail: mi61@abv.bg

ТЕМЕНУЖКА ПЕТКОВА ОСВОБОДИ ТРИМА ШЕФОВЕ НА „БЪЛГАРСКИ ЕНЕРГИЕН ХОЛДИНГ“

Теменужка Петкова
19.07.2019 / 12:57

С протоколно решение на министъра на енергетиката Теменужка Петкова се извършва промяна в ръководството на “Български енергиен холдинг” ЕАД (БЕХ)..

Изпълнителен директор на БЕХ ЕАД става Жаклен Коен. До сега той ръководеше АЕЦ "Козлодуй". Това съобщиха от Министерството на енергетиката.

Припомняме, че Жаклен Коен вече беше ръководител на структурата, докато в началото на 2016 година отново министър Теменужка Петкова го смени с Петьо Иванов, тогава ръководител на "Булгаргаз".

Досегашните членове на Съвета на директорите на БЕХ Петьо Иванов, Петър Илиев и Живко Динчев, се освобождават от постовете си. На тяхно място със същото протоколно решение за членове на Съвета на директорите се назначават Жаклен Коен и Андон Андонов, както и освободеният шеф на "ТЕЦ Марица изток 2" Живко Динчев за срок от три години.

Решението на енергийния министър влиза в сила след вписване в Търговския регистър. Министър Петкова благодари на досегашния състав на Съвета на директорите на холдинга за професионализма и положените усилия за стабилизиране на енергийните дружества от групата на БЕХ ЕАД.

Припомняме, на 17 декември 2018 г. ЕК обвини БЕХ в монопол Европейската комисия наложи глоба на "Български енергиен холдинг" (БЕХ) в размер на над 77 милиона евро.

На 1 март 2019 г. БЕХ обжалва решението на ЕК да наложи санкции на дружеството за монопол.

Припомняме също, че в последните няколко месеца се създаде сериозно напрежение в сектор "Еенергетика". Няколко пъти работодателите алармираха, че цената на електроенергията, договорена през борсов сегмент "Пазар ден напред" е манипулирана и отелязва неимоверни скокове. Към 3 юли 2019 г. е най-високата в Европа. Председателят на АИКБ Васил Велев дори обвини, че има признаци на организирана престъпна група в енергетиката.

Работодателите настояха за проверка на действията на НЕК от страна на прокуратурата и няколко пъти излизаха с писма до премиера, министъра на енергетиката и главния прокурор.

В средата на юни месец след един брифинг, на който отхвърли обвиненията, шефът на НЕК Петър Илиев депозира оставката си в деловодството на "Български Енергиен Холдинг" ЕАД, но тя не беше приета.

На последното нарочно заседание на ресорната парламентарна комисия, което беше отложено веднъж, стана ясно, че КЕВР е започнала проверка на свободния пазар на електроенергия.

Избухнаха и няколко скандала около НЕК, най-вече с обвиненията от страна на работодателите за манипулирани от страна на НЕК цени на тока. Шефът на НЕК депозира оставката си в деловодството на "Български Енергиен Холдинг" ЕАД на 19 юни, но тя не бше приета.

В началото на седмица Петър Илиев пред енергийната комисия в парламента, която изслуша сектора за състоянието на свободния пазар, заяви, че свободният пазар е оставен на самотек, а Теменужка Петкова посочи, че вече е сезирала КЕВР и КЗК да проверят има ли някакъв проблем на свободния пазар на електроенергия.

 
 

Copyright © 2008-2024 Агенция - Сливен | RSS емисия

Изграден от Sliven.NET | Дизайн от Sliven Net | Програмиране и SEO от Христо Друмев