АГЕНЦИЯ СЛИВЕН, телефон за връзка: +359886438912, e-mail: mi61@abv.bg

ТОЛ ТАКСИ ЩЕ СЕ СЪБИРАТ НЕ ПО-КЪСНО ОТ 1 МАРТ 2020 Г.

Народно събрание
18.07.2019 / 14:04

Парламентът отложи търговската експлоатация на тол системата с приетите днес на второ четене промени в Закона за пътищата.

Таксуването на пътните превозни средства с обща технически допустима максимална маса над 3,5 тона с тол такса ще се прилага след обнародване на решение на Министерския съвет, но не по-късно от 1 март 2020 г. Дотогава тежкотоварните превозни средства ще заплащат месечна, седмична или дневна електронна винетка. С измененията парламентът определи и размерите на тези такси. Максималната дневна такса за ползване на пътната инфраструктура от тежкотоварни автомобили е 12 евро.

От 16 август до прилагането на таксуването с тол системата водач, който управлява превозно средство с маса над 3,5 тона по път, включен в обхвата на платената пътна мрежа, за което е дължима, но не е заплатена винетна такса, ще се наказва с глоба от 2 000 лв., записаха депутатите с промяна в Закона за движението по пътищата.

Според Драгомир Стойнев от "БСП за България" това, че тол системата не тръгва от 16 август, е изцяло грешка на управляващите, които не са потърсили диалог да обяснят какви ще са тарифите. "Изведнъж дойдоха превозвачите, казаха, че не са доволни, и дадохте на заден ход", коментира той.

Александър Ненков (ГЕРБ) попита социалистите дали искат тази система да заработи или не. Той обясни, че става въпрос за някакви месеци, за да се намери необходимият баланс между заинтересованите страни и да се тества системата, обясни той. Според Ненков, ако не се приемат промените, бизнесът ще пострада още повече.

"Ние сме за тол системата, но вие не можете да я реализирате, вие се провалихте", обърна се към управляващите Георги Свиленски от левицата. Той отбеляза, че 16 август е бил срокът да стартира цялата система, не само технически и търговски. По думите му някой е взел парите да свърши нещо, не го е свършил и не му се търси отговорност, а превозвачите накрая отнасят всичко. Кой ще компенсира превозвачите, които плащат два и три пъти по-скъпо сега преминаването, попита той.

Младен Шишков от ГЕРБ коментира, че има проблем с винетките и само за няколко дни ще бъде разрешен, но това няма да натовари по никакъв начин превозвачите.

С приетите изменения се променя и концепцията за функциите, които доставчиците на декларирани данни ще осъществяват в рамките на тол системата. Предвижда се доставчик на декларирани данни да сключва договор с доставчик на услуги за електронно събиране на такси за изминато разстояние за предаване на данни относно географското позициониране и изминатото разстояние от пътни превозни средства на потребители, с които същият е сключил договор.

Агенция "Пътна инфраструктура" ще осъществява контрол и надзор върху дейността на доставчиците на декларирани данни, като ще следи същите да отговарят на определените изисквания, и ще води публичен списък.

 
 

Copyright © 2008-2024 Агенция - Сливен | RSS емисия

Изграден от Sliven.NET | Дизайн от Sliven Net | Програмиране и SEO от Христо Друмев