АГЕНЦИЯ СЛИВЕН, телефон за връзка: +359886438912, e-mail: mi61@abv.bg

ОПЕРАТОРЪТ НА ЛЕТИЩЕТО В МЮНХЕН СПЕЧЕЛИ КОНЦЕСИЯТА НА ЛЕТИЩЕ СОФИЯ

Летище София
17.07.2019 / 20:15

Консорциум "Соф Кънект" (фонд "Меридиам Ийстърн Юръп Инвестмънтс САС" в партньорство с оператора "Флугхафен Мюнхен") спечели конкурса за концесионер на летище София. Това обяви министърът на транспорта Росен Желязков днес. Операторът на мюнхенското летище е спечелил пред останалите четирима допуснати кандидати с най-голям брой точки - 86,12, като е получил и максималните сто точки в графа "техническо предложение" (както и още двама). Аеропортът в Мюнхен е второто най-натоварено летище в Германия след това във Франкфурт.

На второ място е класирано оредложението на френско-турския консорциум на "Еърпортс де Пари" и "ТАВ Хавалиманларъ Холдинг" (80,3 точки), трета е българската компания "Фрапорт България" ЕАД, която оперира летищата във Варна и Бургас ( 80, 19 точки). Следва консорциум "Витоша" ("Манчестър Еърпорт Груп Оувърсийз Инвестмънтс Лимитид", който притежава и управлява три летища във Великобритания и британското дружество на китайската "Бейджин Кънстракшън Ейнджиниринг Груп"). Последен е консорциум "ССБ София Еърпорт ДжейВи" (управлява летището в Копенхаген в Малмьо, Швеция).

"Благодаря им за това, че повярваха в инвестиционната среда, повярваха в правителството, в прозрачниостта на процедурата. Офертите бяха изклюително силни и оспорвани", посочи днес Желязков.

И допълни, че с концесионирането на Летище София държавата "остава" на аеропорта - чрез летищните такси, митническия и граничен контрол и пр.

"При оценката комисията е взела предвид изпълнимостта, достоверността и устойчивостта на предлагания модел за развитие - общ план, бизнес план, финансов план и стратегия", подчерта министърът.

Обжалване може да има в 10-дневен срок от решението - пред Комисията за защита на конкуренцията (КЗК). Ако спорът стигне до Върховният административен съд, то той трябва да се произнесе в срок от един месец, т. е. процедурата ще е кратка, посочи още министърът. И допълни, че всички участници са уведомени.

Процедурата по търсене на концесионер стартира в началото на юли миналата година.

Източник: Клуб "Z"

 
 

Copyright © 2008-2024 Агенция - Сливен | RSS емисия

Изграден от Sliven.NET | Дизайн от Sliven Net | Програмиране и SEO от Христо Друмев