АГЕНЦИЯ СЛИВЕН, телефон за връзка: +359886438912, e-mail: mi61@abv.bg

УРСУЛА ФОН ДЕР ЛАЙЕН Е НОВИЯТ ПРЕДСЕДАТЕЛ НА ЕВРОПЕЙСКАТА КОМИСИЯ

Урсула фон дер Лайен
17.07.2019 / 08:05

Урсула фон дер Лайен е новият председател на Европейската комисия. 60-годишната германка стана първата жена на този пост, след като получи подкрепата на 383 от присъстващите 733 евродепутати, съобщиха БТА и БНТ.

Гласуването бе извършено тайно, с хартиени бюлетини. 327 евродепутати бяха против, 22-ма се въздържаха, а един глас беше обявен за невалиден. Урсула фон дер Лайен ще встъпи в длъжност на 1 ноември. Тя ще смени на поста Жан-Клод Юнкер.

Гласувахте за Европа, изправени сме пред предизвикателства, с които трябва да се справим заедно, заяви новият председател на Европейската комисия веднага след гласуването.

По-рано през деня в емоционална реч в Европейския парламент в Страсбург, дер Лайен представи приоритетите си в пленарна зала и обеща половината еврокомисари, както и половината ръководители на отдели в комисията, също да бъдат жени.

Новият председател на ЕК се обяви твърдо в полза на Истанбулската конвенция, повтори тезата си за минимална работна заплата в рамките на ЕС, застана зад идеята за справедливо данъчно облагане, в това число и на големите дигитални корпорации и обеща, че ще представи първия европейски закон за климата, чиято цел ще бъде постигане на въглероден неутралитет до 2050 година.

 
 

Copyright © 2008-2024 Агенция - Сливен | RSS емисия

Изграден от Sliven.NET | Дизайн от Sliven Net | Програмиране и SEO от Христо Друмев