АГЕНЦИЯ СЛИВЕН, телефон за връзка: +359886438912, e-mail: mi61@abv.bg

ДЕПУТАТИТЕ ГЛЕДАТ НА ИЗВЪНРЕДНО ЗАСЕДАНИЕ ПРОМЕНИТЕ В ИЗБОРНИЯ КОДЕКС

Народно събрание
16.07.2019 / 09:01

Депутатите се събират извънредно в 14 ч. за дебати по предложението на ГЕРБ за отмяна на машинното гласуване. Гласуването на промените в Изборния кодекс беше провалено миналия петък поради липса на кворум в пленарната зала.

Депутатите от БСП и ДПС, които са против промените, не се регистрираха в пленарната зала в петък, въпреки че бяха там в почти пълен състав. Само един депутат не достигна за кворума. В отговор на бойкота на опозицията председателят на парламента Цвета Караянчева свика народните представители извънредно днес:

"Вторник, от 14 часа, така че колегите нека се подготвят за работа или може би малко да починат, защото някои дълго отсъстваха от залата. Виждам, че и другите са се прикрепили към тях".

Лидерът на БСП Корнелия Нинова коментира в петък поведението на управляващата партия с упрек, че те се страхуват от резултатите от предстоящите избори за местна власт. Движението за права и свободи потвърди, че е против премахването на машинното гласуване. Партията настоява още хартиените бюлетини да бъдат машинно броени, обяви лидерът Мустафа Карадайъ.

Патриотите бяха недоволни, че БСП и ДПС провалиха дебата. Лидерът на НФСБ Валери Симеонов заяви:

"Всеки си прави своите задкулисни договорки, всеки си се бори за позиции в държавната администрация и всеки театрално го играе контра на полезните за обществото предложения".

Председателят на парламентарната група на ГЕРБ Даниела Дариткова увери, че този път ще има заседание.

"Ще се справим с откриването на кворума с пленарно заседание. Надявам се, че колегите ще осъзнаят, че е по-добре да се борим с аргументи в дебата вместо с подли номера".

Промените в Изборния кодекс са внесени от ГЕРБ, ОП и "Воля". Те предвиждат машинно гласуване да се провежда само в изборите за президент и Европейски парламент. Аргументите са, че изборите с многомандатни избирателни райони и са значително по-сложни, а според доклада на ЦИК – и неоправдано скъпи.

Председателят на "Национален фронт за спасение на България" Валери Симеонов изрази увереност, че отмяната на машинното грласуване ще бъде приета

 
 

Copyright © 2008-2024 Агенция - Сливен | RSS емисия

Изграден от Sliven.NET | Дизайн от Sliven Net | Програмиране и SEO от Христо Друмев