АГЕНЦИЯ СЛИВЕН, телефон за връзка: +359886438912, e-mail: mi61@abv.bg

ЩЕ ПРОРАБОТИ ЛИ ЗДРАВНООСИГУРИТЕЛНИЯТ МОДЕЛ, ПРЕДЛАГАН ОТ МИНИСТЪР АНАНИЕВ

 д-р Димитър Петров
15.07.2019 / 09:04

Ако намерението е националната каса да остане за социално слаби, а всички останали да се застраховат от фондове, които са търговски дружества и които ще генерират печалба, това си е американски модел, само че американският модел не работи с 4% от брутния вътрешен продукт, а със 17. Това каза за БНР бившият подуправител на Националната здравноосигурителна каса д-р Димитър Петров по повод модела, който ще бъде представен днес от министъра на здравеопазването Кирил Ананиев на кръгла маса в НДК. Моделът предвижда демонополизация на Здравната каса и възможност на здравноосигурените лица да избират осигуряване в частни фондове.

Петров, който е поддръжник на демонополизацията на касата, е скептичен, че моделът, предлаган от министър Ананиев, изобщо ще проработи у нас заради високите изисквания към фондовете:

„Тези фондове ще изискват отделен лиценз и това е правилно. Вторият проблем е, че тези фондове ще работят по Закона за застраховането, а касата - по Закона за здравното осигуряване, при положение че вършат една и съща услуга… Имайте предвид и че разходите на фондовете, в сравнение с Касата, са доста по-големи. Фондовете ще имат издръжка, печалба, гаранциони влогове. Щом се набират осигурени, това значи и разходи за брокери, за комисиони…“.

Американският модел е „изключително неефективен и никъде в света не се следва за пример“ каза Петров в предаването „Преди всички“ по „Хоризонт“.

„Аз съм привърженик на демонополизацията, но да се направи така, както трябва - в интерес на обществото и при състояние на максимална сигурност, защото компрометира ли се тази идея, тя няма да се появи - изобщо да се мисли повече за нея“.

Повечето бивши управители на НЗОК са привърженици на идеята за демонополизация, изтъкна Петров. Според него е подходящо да следваме френския или германския модел, до които сме по-близо, където обаче „има частична демонополизация на това осигуряване“:

„В България има един континент от около 500 000 души, които могат да излязат на частно осигуряване и да ти плащат някаква компенсаторна минимална вноска в Касата, на този етап. С течение на времето това може да стане и повече“.

Ваня Григорова, икономически съветник в КТ „Подкрепа“, оцени предлаганата здравна реформа така:

„Опасявам се, че ще бъдем свидетели на пореден опит за експеримент, за прехвърляне на отговорността от страна на държавата към частни каси. Тези частни каси обаче, които не са „наши“, много бързо ще фалират, тъй като, в крайна сметка, когато трябва да поемат финансовата отговорност за лечение на тежки заболявания, те няма как да издържат в тази национална здравна система в страната“.

Григорова подчерта, че е противник на демонополизацията и привърженик на британския здравноосигурителен модел

 
 

Copyright © 2008-2024 Агенция - Сливен | RSS емисия

Изграден от Sliven.NET | Дизайн от Sliven Net | Програмиране и SEO от Христо Друмев