АГЕНЦИЯ СЛИВЕН - Адрес: Гр. Сливен, ул. "Сливница" № 12б, оф. 1, телефон за връзка: +359886438912, e-mail: agency@sliven.net, e-mail: mi61@abv.bg

ДЕПУТАТИТЕ СЕ СЪБИРАТ ИЗВЪНРЕДНО ЗА ДЕБАТ ЗА МАШИННОТО ГЛАСУВАНЕ

Цвета Караянчева
12.07.2019 / 11:41

Извънредно заседание на парламента ще се състои следващия вторник по искане на председателя Цвета Караянчева.

След проваленото заседание днес поради липса на кворум, Караянчева коментира пред журналисти в парламента, че има такова право и информира, че извънредното заседание, на което ще бъде обсъдена промяната в Изборния кодекс за отмяна на машинното гласуване, ще се състои на 23 юли, от 14.00 ч.

„Обидно е, че днес, когато честваме 28 години от приемането на новата Конституция от VII Велико Народно събрание, се случва този срамен акт. Колегите бяха в залата, а не се регистрираха“, подчерта Караянчева.

По-рано в пленарна зала депутатите от БСП и ДПС отказаха да се регистрират. След три опита заседанието бе провалено.

Председателят на парламента припомни, че до лятната ваканция на депутатите има още три седмици работа и ги призова за пълна мобилизация и добра законодателна дейност.

Липса на кворум провали днешното заседание на парламента и отложи разглеждането на промените в Изборния кодекс, които предвиждат машинното гласуване да отпадне при провеждането на местни и парламентарни избори. В зала не се регистрираха депутатите от БСП и ДПС, които се обявиха твърдо против измененията, а управляващото мнозинство не успя да събере необходимите 121 народни представители, за да стартира заседанието.

Законопроектът е внесен от ГЕРБ, „Обединени патриоти“ и „Воля“, а в него се предвижда машинно гласуване да се провежда единствено в изборите за президент и Европейски парламент. Аргументите им са, че изборите с многомандатни избирателни райони са значително по-сложни, а това налага по-различни бюлетини, както и по-сложен софтуер.

 
 

Copyright © 2008-2020 Агенция - Сливен | RSS емисия

Изграден от Sliven.NET | Дизайн от Sliven Net | Програмиране и SEO от Христо Друмев