АГЕНЦИЯ СЛИВЕН, телефон за връзка: +359886438912, e-mail: mi61@abv.bg

ПРЕМАХВАНЕТО НА МАШИННИЯ ВОТ БИ НИ ВЪРНАЛО В КАМЕННАТА ЕРА

Машинно гласуване
12.07.2019 / 08:56

Общественият съвет към ЦИК винаги е критикувал самата технология, но никога не е обявявал, че не трябва да има машинно гласуване. Това каза за БНР изпълнителният директор на Института за социална интеграция Стоянка Балова. Организацията е член на Обществения съвет към ЦИК.

„В самия изборен ден няколко пъти акцентирахме, че има проблем с машините, но по-скоро чисто технологично, с осъществяването на вота. Аргументите за избори с машинно гласуване са много. Премахването на машинното гласуване по скоро би ни върнало от дигиталната в каменната ера“.

"Машинното гласуване „би решило кардинално“ част от проблемите на изборния процес - масовото купуване на гласове, фалшифицирането на протоколите в Секционните избирателни комисии, разнасянето в чували", каза Балова за предаването „Преди всички“ по „Хоризонт“ и добави:

„Машинното гласуване не произвежда недействителни бюлетини. Ограничава се, чисто технически, възможността за отчет на купения вот. ... Ако говорим за машинно и гласуване с бюлетини, в една секция, в Софийска област, в село, където са гласували само 15 души с бюлетини, протоколът е променян буквално 10 пъти, драскан“.

Според директора на ИСИ избирателите у нас умеят да боравят с машините:

„В тези 10% секции, в които имаше машинно гласуване, над 50% са гласували машинното, тоест хората могат да използват машината и не е сериозно да се твърди, че машините били сложни за българските граждани. Все пак сме в ерата на дигитализацията и хората масово се разплащат с електронни подписи, карти. Дори пенсионерите и социално слабите хора получават обезщетенията си по банкомат“.

"Най-много машинно са гласува в Бразилия, където в 480 000 секции гласа си дават 160 милиона избиратели, включително в джунглите", изтъкна тя.

„Най-големият проблем, според нас, е че Изборният кодекс се променя преди абсолютно всички избори“, заключи Балова.

 
 

Copyright © 2008-2024 Агенция - Сливен | RSS емисия

Изграден от Sliven.NET | Дизайн от Sliven Net | Програмиране и SEO от Христо Друмев