АГЕНЦИЯ СЛИВЕН, телефон за връзка: +359886438912, e-mail: mi61@abv.bg

ПРЕЗИДЕНТЪТ: НЕ МАШИНИТЕ СА ВИНОВНИ, А АДМИНИСТРАЦИЯТА

Машина за гласуване
10.07.2019 / 21:41

Демокрацията и възможността всеки гражданин да изрази свободно своя вот, без да бъде манипулиран, нямат цена. Не машините са виновни, а ниската ефективност на администрацията - и по отношение на подготовка и цена на обществени поръчки, и по отношение на организация на използване на машините.

Това коментира президентът Румен Радев пред журналисти в отговор на въпрос за планираната отмяна на машинното гласуване. Още по темата

Радев заяви, че е крайно нелепо да се дават непрекъснато за пример другите европейски държави, особено Холандия, в които се били отказали и нямало машинно гласуване.

Когато нашата изборна администрация и власти постигнат такъв нисък процент на недействителни бюлетини и когато осигурят условия да няма манипулация на изборите, както е в тези държави - тогава, да, аз съм съгласен да махнем машинното гласуване, посочи държавният глава.

По думите му това е удар и по сънародниците ни зад граница, които очакват все повече да бъде чуван и техният глас, а всъщност отказът от машинното гласуване отдалечава и електронното дистанционно гласуване. По думите на президента най-вече буди тревога наложилата се практика няколко месеца преди всички избори да се прави ремонт на закона, което, според Радев, затвърждава убеждението, че тук има някаква цел.

На въпрос за дадения днес от правителството мандат за подписване на договорите за покупка на осем самолета Ф-16 блок 70, президентът Румен Радев заяви, че правителството е длъжно да осигури оперативните способности и техническата поддръжка на самолета, така както те бяха разработени в Министерството на отбраната, приети от Министерския съвет и утвърдени от парламента.

Към момента има чувствително разминаване с тези параметри, въпреки че цената е свалена, но само на 700 млн. без ДДС над първоначалния проект, коментира президентът, цитиран от БТА.

Разбирам ентусиазма, че нещо ще стане, но няма място за ентусиазъм. Очаквам да има много прагматичен подход към този проект, заяви Радев. Според него тоталната доминация на политическите мотиви над оперативните способности и условията за техническа поддръжка на самолета, които се отлагат във времето и ще се оскъпяват значително, може да обезсмислят проекта.

 
 

Copyright © 2008-2024 Агенция - Сливен | RSS емисия

Изграден от Sliven.NET | Дизайн от Sliven Net | Програмиране и SEO от Христо Друмев