АГЕНЦИЯ СЛИВЕН, телефон за връзка: +359886438912, e-mail: mi61@abv.bg

БЪЛГАРИЯ ПЛАЩА ДВЕ ОБЕЗЩЕТЕНИЯ ПО ЖАЛБИ ПРЕД СЪДА В СТРАСБУРГ

Европейски съд по правата на човека
10.07.2019 / 15:02

Правителството одобри изплащането на две обезщетения по жалба пред Европейския съд за правата на човека.

Кабинетът прие решение за сключване на приятелско споразумение по делото "Борисова срещу България".

На 13 септември 2010 г. на жалбоподателката бил съставен акт за заради непристойно поведение към полицейски служител. На следващия ден тя е била призована в Районен съд - Враца, без да разполага с необходимото време да организира защитата си. В хода на съдебното заседание й било отказано да призове свидетели, които да подкрепят нейната версия за случилото се, като освен това тя не е имала достъп до адвокат.

Съдът в Страсбург е съдействал на двете страни по делото да постигнат споразумение, ако българското правителство се съгласи да заплати на жалбоподателя обезщетение в размер на 3 000 евро.

Одобрено е и изплащането на обезщетение в размер на 3500 евро по делото "Чобанов срещу България". В този случай жалбата е била подадена заради лошите санитарно-битови условия в ареста и в затвора във Варна, в който Чобанов е изтърпявал наказание "лишаване от свобода" между март и ноември 2012 г. - липса на санитарни възли в килиите и течаща вода, липса на светлина и свеж въздух в килиите, лошо качество на храната, пренаселеност в килиите, както и лоша хигиена и липса на отопление през студените месеци от годината.

 
 

Copyright © 2008-2024 Агенция - Сливен | RSS емисия

Изграден от Sliven.NET | Дизайн от Sliven Net | Програмиране и SEO от Христо Друмев