АГЕНЦИЯ СЛИВЕН, телефон за връзка: +359886438912, e-mail: mi61@abv.bg

ПРОМЕНИТЕ В ИК ЗА ОТМЯНАТА НА МАШИННОТО ГЛАСУВАНЕ ЩЕ СЕ ОБСЪЖДАТ В ПАРЛАМЕНТАРНАТА ПРАВНА КОМИСИЯ

Машина за гласуване
10.07.2019 / 07:58

Ден след като от ГЕРБ обявиха, че отменят машинното гласува за местния вот през есента, промените в Изборния кодекс ще се гледат в парламентарната правна комисия.

Обсъждането им на първо четене в пленарната зала пък е точка първа в дневния ред на депутатите за петък.

Това бяха част от мотивите, с които от управляващата партия мотивираха поредната ревизия на Изборния кодекс и отговора на опозицията - от Ана Александрова и Александър Ненков от ГЕРБ и Христо Проданов и Кирил Добрев от БСП:

“Пет лева струва един вот на един избирател с машинно гласуване на фона на 77 стотинки с хартиена бюлетина“, каза Александрова.

“Демокрацията не е евтино нещо, но ако ние се стремим към нея, трябва да изхарчим определени средства“, каза Проданов.

“Машините, които бяха промотирани в голяма степен и под натиск ние възприехме да се увеличат на 3000 и после 6000 за следващите местни избори, се оказаха едни скъпо струващи играчки, които не допринесоха до двете основни цели, които имаха в началото на дебата – по-честни избори и по-лесни организационно. Напротив, трудно се носи машина на гръб, много е трудно, тежка е, колегите, колегите имат опис с чувалите движенията –разбирам ги. БСП няма да се предаде в своята битка за демокрация“, каза Кирил Добрев.

От ГЕРБ очакват отмяната на машинното гласуване - засега само на европейските и местните избори, да бъде подкрепена от всички парламентарни групи, без тази на БСП.

 
 

Copyright © 2008-2024 Агенция - Сливен | RSS емисия

Изграден от Sliven.NET | Дизайн от Sliven Net | Програмиране и SEO от Христо Друмев