АГЕНЦИЯ СЛИВЕН, телефон за връзка: +359886438912, e-mail: mi61@abv.bg

УРСУЛА ФОН ДЕР ЛАЙЕН С КАБИНЕТ И ПЕРСОНАЛ ОТ 8 ДУШИ В БРЮКСЕЛ

Урсула фон дер Лайен и Жан-Клод Юнкер
08.07.2019 / 18:05

Кандидатът за следващ председател на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен получи кабинет в Брюксел и персонал четири месеца и половина преди да започне работа и две седмици преди да бъде гласувана от Европейския парламент.

Решението е на настоящия шеф на Комисията Жан-Клод Юнкер и трябва да създаде условия на кандидата да изпълнява задълженията си, заяви говорител на ЕК.

Фон дер Лайен има кабинет с изглед към бъдещето си работно място-Еврокомисията, както и персонал от петима съветници и трима секретари. Според говорител на Комисията тя е определила шеф на кабинета си и говорител и двама свои сътрудници от германското министерство на отбраната, където продължава да е титуляр и е подбрала останалите членове на персонала си от служителите на Европейската комисия.

“Г-жа Фон дер Лайен може да разчита на пълна подкрепа от цялата Европейска комисия, за да се осигури плавен преход”, заяви днес говорител на президента Юнкер.

Така Фон дер Лайен ще има германци за шеф на кабинета си и свой говорител, както и на разположение още един германец - генералният секретар на Европейската комисия, който е най-високопоставеният еврочиновник в Комисията. Говорителят на Юнкер обаче коментира, че това не е проблем, тъй като шефът на Еврокомисията Жак-Делор също е имал генерален секретар французин, а Мартин Шулц като председател на Европарламента е работил с германец като топ администратор.

Постът на Фон дер Лайен, номинирана изненадващо миналата седмица от европейските лидери, обаче все още не е сигурен, тъй като тя трябва да бъде одобрена от Европейския парламент. Тя има статут на кандидат за председател на Европейската комисия и от днес вече работи в новия си офис. Тази седмица има срещи с всички парламентарни групи, а в сряда и с ръководството на Европейския парламент, за да ги убеди да я утвърдят за поста.

Нейните съпартийци от ЕНП вече декларираха, че ще я подкрепят, макар да не са съгласни с начина, по който евролидерите подбраха кандидатите за топ постовете, пренебрегвайки водещите кандидатите на европейските партии, които те номинираха за поста преди изборите.

С другите партии картината не е ясна, тъй като всички парламентарни групи изразиха недоволство от факта, че лидерите не се съобразиха с желанието на парламента да се избира между кандидатите за шеф на Еврокомисията на ЕНП Манфред Вебер, на социалистите Франс Тимерманс и на либералите Маргрете Вестагер.

Урсула фон дер Лайен се нуждае от 367 гласа, за да наследи Юнкер на 1 ноември. Ако тя не успее да събере нужното й мнозинство, евролидерите трябва да номинират друг кандидат до седмица.

Очаква се обаче тя да получи подкрепата на проевропейските групи - ЕНП, социалисти и либералите от “Обнови Европа”, които също получиха топ постове, чието заемане зависи от одобрението на Фон дер Лайен. Социалистите ще вземат позицията на пръв дипломат на ЕС чрез испанския социалист Жозеп Борел, либералите вече имат Съвета чрез Шарл Мишел, а ЕНП освен Комисията взема и председателството на Европейската централна банка чрез Кристин Лагард.

Трите групи имат общо 444 евродепутати, със 77 души повече, отколкото се нуждае Фон дер Лайен, за да бъде избрана за председател на Европейската комисия. 16 германски социалдемократи обаче вече заявиха, че няма да я подкрепят. Тъй като вотът в Европарламента е таен, възможно е и други от мнозинството да гласуват с “не” или “въздържал се”, ако кандидатът не успее да ги убеди на срещите си с парламентарните групи през седмицата.

Очаква се Европейският парламент да гласува по кандидатурата на Урсула фон дер Лайен за председател на Европейската комисия на 16 юли след като тя направи изявление пред евродепутатите за намеренията си за петгодишния мандат.

 
 

Copyright © 2008-2024 Агенция - Сливен | RSS емисия

Изграден от Sliven.NET | Дизайн от Sliven Net | Програмиране и SEO от Христо Друмев