АГЕНЦИЯ СЛИВЕН, телефон за връзка: +359886438912, e-mail: mi61@abv.bg

КНСБ БОРИ СИВАТА ИКОНОМИКА С МОБИЛНО ПРИЛОЖЕНИЕ

Пламен Димитров
08.07.2019 / 17:31

Национална кампания за борба с недекларирания труд "Сивото убива!" на КНСБ и партньори днес започна от област Плевен и ще премине през цялата страна. Това съобщи в пресклуба на БТА в Плевен президентът на КНСБ Пламен Димитров.

"Целим най-кратко три неща. На първо място - мобилизация и събуждане на енергията на работещия българин. Да повярва, че може да промени нещата там, където се нарушават правата му - работно време, заплащане на работни заплати, договори, които ги няма всъщност, и така нататък. Масови нарушения виждаме в много сектори, особено в строителството, в леката промишленост, в земеделието и "Търговия и ремонт на автомобили", както и при обучение на водачи. Това са четири сектора, за които всички данни показват, че са с най-голям дял на сива икономика и недекларирана заетост и там е концентрирано нашето внимание", коментира президентът на КНСБ.

Той посочи, че КНСБ стартира мобилно приложение, което дава възможност анонимно хората да подават своите сигнали към синдиката - да опишат какво точно се нарушава.

В тази среда искаме взаимно да се подкрепим - ние поемаме ангажимент сигналите да стигат до контролните органи, да проверим те какво са свършили по тях, и да върнем обратно отговор на подалите сигналите, поясни Димитров. Той бе категоричен, че за работодателите сигналите ще останат анонимни. Така ще се следи какво е свършено и какво може да се промени в цялата среда, или ще се влиза в съда, ако се установят нарушения на закона, каза той.

Синдикалният лидер уточни, че засега има двадесетина сигнала в системата, подадени за месец и 400 сваляния на мобилното приложение. Той се надява до края на годината сигналите да бъдат стотици, хиляди. Идеята на КНСБ е подадените сигнали за нарушения да бъдат отделени в бъдеще на два отделни сайта. Ще бъде направена класация на "добрите работодатели" - тези, които спазват законите и плащат всичко на чисто и на светло, уточни Димитров.

Другият сайт ще бъде на "лошите работодатели", които не само според сигналите, но и на базата на проверките на контролните органи, е потвърдено, че нарушават закона. Искаме и тях да ги покажем на всички останали - да не ходят там да работят, отбеляза президентът на КНСБ.

На въпрос на БТА той заяви, че икономиката "на сиво" в България е 21 процента по индекса на Асоциацията на индустриалния капитал по последни данни, което показва, че 23 милиарда "сиви" обороти се генерират на годишна база у нас. Те плащат за недекларирана заетост, което прави възможно хората да бъдат наемани без договори и без осигуровки, изтъкна Димитров. Процентът на заетите в недекларираната заетост е малко по-нисък - те са около 16 процента по данни на Международната организация на труда, но той е над средно европейския, който според ЕК е малко над 11 процента, добави синдикалният лидер.

Като цяло намалява сивата икономика в България през последните 7-8-10 години - не с темпове, които ни се иска, коментира Димитров. Все още сме на доста високо ниво и хората, които работят в този незащитен вид икономика, не са никак малко, но никой не може да каже точната цифра, добави той.

За Плевен той посочи, че има данни, че сектор "Строителство" е един от водещите по нарушения - на второ място, след София град - основно хората работели без договори. Много са нарушенията и в сектор "Производство на облекло".

Пламен Димитров обобщи, че трябва да се заложи на ясна дефиниция на "сива" заетост, "сива" икономика и недеклариран труд, което да направи възможно хората да разбират какво им говорят от КНСБ и какви са им загубите, когато са "на сиво".

Днес в пресклуба на БТА и в шатра в центъра на Плевен бе представено новото приложение на КНСБ VOX, с което всеки работник или клиент може да подаде сигнал за некоректни практики на работодатели и фирми. Мобилната апликация е част от кампанията "Сивото убива", разработена по европроект.

 
 

Copyright © 2008-2024 Агенция - Сливен | RSS емисия

Изграден от Sliven.NET | Дизайн от Sliven Net | Програмиране и SEO от Христо Друмев