АГЕНЦИЯ СЛИВЕН - Адрес: Гр. Сливен, ул. "Сливница" № 12б, оф. 1, телефон за връзка: +359886438912, e-mail: agency@sliven.net, e-mail: mi61@abv.bg

БОРИСОВ ЗАМИНАВА ЗА БОСНА И ХЕРЦЕГОВИНА ЗА СРЕЩА НА ВЪРХА НА ПСЮИЕ

Бойко Борисов
08.07.2019 / 08:04

Премиерът Бойко Борисов заминава за Босна и Херцеговина за среща на върха на Процеса за сътрудничество в Югоизточна Европа. Форумът, който продължава и утре, е посветен на икономическото сътрудничество в региона.

В първия ден лидерите на държавите от Югоизточна Европа ще имат работна вечеря, срещата на върха продължава и утре. В Сараево ще бъдат и президентът на Турция Реджеп Ердоган и на Северна Македония Стево Пендаровски.

На срещата в Познан на Берлинския процес премиерът Борисов съобщи, че ще има среща със Стево Пендаровски – първата, откакто той пое поста държавен глава на Македония. Очаква се основна тема да е историческата фигура Гоце Делчев, която се оказа препъникамък в работата на Съвместната мултидисциплинарна комисия по Договора за добросъседство между България и Северна Македония. Самият Стево Пендаровски вече ясно обяви позицията си, че Гоце Делчев е българин, но се е борил за независима Македония.

В рамките на форума се очаква премиерът да се срещне и с представители на сръбската делегация – първи разговори след дипломатическото напрежение, което се появи през уикенда по повод Косово.

Президентът на Косово Хашим Тачи отказа поканата на председателстващия тристранното председателство на Босна и Херцеговина Милорад Додик и няма да присъства на срещата на върха в Сараево.

Процесът за сътрудничество в Югоизточна Европа е дипломатическа инициатива на България. Форматът работи от 1996 година, а фокусът е освен икономиката и евроатлантическата интеграция.

 
 

Copyright © 2008-2020 Агенция - Сливен | RSS емисия

Изграден от Sliven.NET | Дизайн от Sliven Net | Програмиране и SEO от Христо Друмев