АГЕНЦИЯ СЛИВЕН, телефон за връзка: +359886438912, e-mail: mi61@abv.bg

ТРЕВОЖНИ РЕЗУЛТАТИ НА СЕДМОКЛАСНИЦИТЕ ПО МАТЕМАТИКА, МИНИСТЪРЪТ ОТЧЕТЕ ПРОБЛЕМ

Ученици
04.07.2019 / 09:47

Средният резултат от националното външно оценяване по български език и литература (БЕЛ) в седми клас е 53,06 точки и е над средния брой точки, а по математика средният резултат е 33,63 точки и е под средния брой точки. Това каза на пресконференция днес заместник-министърът на образованието и науката Таня Михайлова.

Най-добрите анализи на резултатите от националното външно оценяване в седми клас от тази година могат да се направят на ниво училище и на ниво ученик. Очевидно е, че имаме проблем с резултатите по математика, той е от много години, дължи се на вътрешни и на външни за системата обстоятелства, каза министърът на образованието и науката Красимир Вълчев в коментар за по-ниските резултати по математика в седми клас на външното оценяване от резултатите по български език и литература.

По думите му, външните обстоятелства са свързани с различното поколение деца и ученици, на които много по-трудно се провокира интереса за учене и много по-трудно се концентрират и мотивират да учат, особено по математика и по природни науки.

Има и вътрешни фактори в системата, но основният фактор за доброто обучение си остава подготвеният и мотивиран учител, каза министър Вълчев.

Той отбеляза, че новите учебни програми бяха изготвени, но системата на образованието трябва да "се настрои" към това да дава и функционална грамотност на учениците.

"Българската система на образование се справя относително добре с базовата и четивната грамотност, като сме на едно от челните места в Европа - по PIRLS, но сме на едно от последните места по функционална грамотност - по PISA", коментира образователният министър.

Той добави, че учителите трябва не само да бъдат подготвени, да имат свобода, но и да бъдат насърчени да прилагат креативни и иновативни методи на преподаване.

Учителите трябва да полагат повече усилия за работа с всяко едно дете и когато то е натрупало образователни трудности, всеки един учител трябва да бъде креативен и да намери специфичен подход към всяко дете, препоръча министър Вълчев.

Той каза, че за съжаление, по математика, затрудненията лесно се натрупват, ако не се решават задачи от учениците. Министърът на образованието припомни, че по-голяма част от дейностите по интереси вече са насочени към математиката и природните науки.

 
 

Copyright © 2008-2024 Агенция - Сливен | RSS емисия

Изграден от Sliven.NET | Дизайн от Sliven Net | Програмиране и SEO от Христо Друмев