АГЕНЦИЯ СЛИВЕН, телефон за връзка: +359886438912, e-mail: mi61@abv.bg

РУМЕН РАДЕВ И СИ ЦЗИНПИН: БЪЛГАРИЯ И КИТАЙ ИЗДИГНАХА ОТНОШЕНИЯТА СИ ДО СТРАТЕГИЧЕСКО ПАРТНЬОРСТВО

Президентите Румен Радев и Си Цзинпин
03.07.2019 / 22:01

В годината, в която отбелязват 70 години от установяването на дипломатическите си връзки, България и Китай издигнаха отношенията си на ниво стратегическо партньорство. Това обявиха на срещата си в Пекин президентите Румен Радев и Си Цзинпин. Двамата обсъдиха двустранните отношения, сътрудничеството на страните от Централна и Източна Европа с Китай, както и отношенията между Пекин и Брюксел.

Китайският президент Си Цзинпин посрещна българския си колега с официална церемония на източния площад на „Великата зала на народите“ в Пекин - с военни почести, оръдейни салюти и български фолклорни мотиви.

Последва среща, на която двамата президенти обявиха издигането на отношенията между България и Китай на ниво стратегическо партньорство. Си Цзинпин подчерта, че през последните 70 години връзките между София и Пекин се развиват успешно. Даде и примери за това:

„Китайците си спомнят, че по време на голямото земетресение през 2008 година, България беше сред първите, които покани деца от засегнатите райони да почиват в България. Миналата година, когато изчезна алпинистът Боян Петров, нашите спасители направиха всичко възможно, за да помогнат. Това доказва, че отношенията между нашите народи са изключително добри. И сега, когато отбелязваме 70 години от установяването на дипломатически отношения, те се издигат до ниво стратегическо партньорство. Ние трябва да използваме тази голяма възможност в променящата се икономическа световна ситуация, да развиваме нашето партньорство и да дадем нов стимул за развитието на отношенията ни“.

Президентът Румен Радев определи като исторически акт обявяването на Съвместна декларация между България и Китай за установяване на отношения на стратегическо партньорство: „Убеден съм, че това ще се превърне бързо в една ползотворна основа за надграждане на вече постигнатото до момента в нашите отношения“.

Двете страни смятат, че трябва да се укрепи практическото сътрудничество в сферите на търговията, инвестициите, инфраструктурата, малките и средни предприятия. В документа се посочва, че китайската страна приветства вноса на повече висококачествени български земеделски продукти, които да отговарят на стандартите на китайския пазар. Двете страни ще подкрепят китайски предприемачи да участват в проектите на пристанище Варна. София и Пекин се договориха да разширят сътрудничеството в областите на културата и туризма, образованието, науката и технологиите. Двете страни потвърдиха и подкрепата си за всеобхватно стратегическо партньорство между Европейския съюз и Китай.

Радев откри днес българо-китайски бизнес форум в Пекин, на който присъстваха десетки представители на китайски компании.

Идеята за създаване на Българо-китайски център за развойна дейност и иновации в София е една от темите, които Радев бе планирал да обсъди на днешната си среща със Си Цзинпин. Целта е с част от финансовия фонд на центъра да се подкрепят китайски компании, които искат да развиват иновации у нас.

"Така че условията за нашето бизнес сътрудничество непрекъснато ще се подобрява. Затова ви приканвам да използвате този прекрасен шанс и да инвестирате в България", коментира Радев.

Председателят на БТПП Цветан Симеонов очаква активизиране на бизнес контактите: "Интерес има. Те разглеждат и въпроса за създаване на индустриална зона – чисто китайска".

Представителят на Българо-китайската търговска камара Лъчезар Динев, който също е част от делегацията, каза за БНР, че домакините оценяват посещението като „историческо“, защото Китай отделя особено внимание, когато е посетен от държавен глава:

„Нещата на тази визита са концентрирани, ако може в следващите дни и месеци да има реална промяна. Това ще бъде основният акцент (в разговора б.р.), който ще води президента Радев с неговия колега Си Цзинпин в следващите няколко часа. Очакваме в следващите 4-5 часа да имаме някакъв резултат“

Динев заяви, че е „доста обнадежден“, тъй като държавният глава има „строго определена визия какво трябва да се постигне“. На форума във Далян са били представени над 25 големи компании, в най-високата част по обороти и активи в Китай, допълни той в предаването "12+3" по "Хоризонт":

„В момента нещата се позиционират около трите виждания на президента Радев. За да има някакъв бизнес, най-малко трябва да има една авиолиния, която да свързва Китай и България в най-кратки срокове. Не можем да говорим за нормален бизнес и нормален туризъм, ако трябва да се лети през няколко други дестинации, които също се конкурират с нас за този пазар, наречен Китай“.

Втори приоритет е разкриване на клон на китайска банка у нас – нещо обещавано от години:

„Нас ни интересува, като дойде китайски бизнес, той ще иска да работи със собствена банка и със собствено инвестиране“.

Президентът „непрекъснато“ рекламира инвестиционната обстановка и стабилната икономическа среда у нас, допълни Динев, според когото голяма пречка пред китайските инвестиции у нас е, че страната ни е член на ЕС, но не и на Шенген:

„Китайските бизнесмени не могат да си представят защо, след като вземат българска виза не могат да отидат до Гърция. Същото е и за туристите. С шенгенска виза може да дойде в България, да се отиде в Македония, в Албания, а с българска не може да се отиде в Албания. Излиза така, че те задължително трябва да посетят Гърция или Германия, за да могат да отидат в Македония… Това пречи изключително много на образованието, което не можем да предоставим на китайските студенти, пречи на туризма, на инвестициите. В момента китайските инвестиции в България клонят към нула“.

Президентът се опитва да лансира бизнеси в България, които са изключително гъвкави и могат още утре да променят голямото негативно търговско салдо с Китай, коментира той:

„В делегацията има немалко количество АйТи компании, има и компании, които са свързани с електронните разплащания, което ще даде основна сила за привличането на китайски туристи. Ако питате мен, една от най-големите причини да имаме само 10 или 12 000 китайски туристи, е това, че те нямат възможности да си купят нищо в България. Картите unionpay, които са 90% от пазара в Китай, не се приемат в България. Те се приемат в Сърбия, в Унгария, но не и в България. Как един китайски турист да си купи сандвич? В момента не може. Затова в делегацията са концентрирани платежни системи, системи за разплащания, български софтуерни компании, които утре могат да обърнат тренда, както и фирми, свързани с туризма“.

 

 
 

Copyright © 2008-2024 Агенция - Сливен | RSS емисия

Изграден от Sliven.NET | Дизайн от Sliven Net | Програмиране и SEO от Христо Друмев