АГЕНЦИЯ СЛИВЕН, телефон за връзка: +359886438912, e-mail: mi61@abv.bg

СТАНИШЕВ НЕ Е СРЕД КАНДИДАТИТЕ ЗА ПРЕДСЕДАТЕЛ НА ЕВРОПАРЛАМЕНТА

Давид-Мария Сасоли
03.07.2019 / 08:07

Прогресивният алианс на социалистите и демократите (СиД) - групата на Партията на европейските социалисти в ЕП - издигна италианеца Давид-Мария Сасоли като кандидат за председател на Европейския партламент. Новината беше обявена на профила на групата в Twitter. Кандидатурата на председателя на ПЕС Сергей Станишев изобщо не е обсъждана. Сасоли е дългогодишен журналист. Работил е във водещи вестници и телевизии в Италия. Той стана зам.-председател на Европарламента през 2014 г.

Така става ясно, че председателят на ПЕС Сергей Станишев няма да участва в борбата за поста, а Източна Европа остава без нито един представител в топ позициите в ЕС.

Окончателният списък на кандидатите за председател на ЕП включва Ска Келер (Европейски свободен алианс, Германия), Сира Рего (Европейската обединена левица / Северна зелена левица, Испания), Давид-Мария Сасоли (Прогресивен алианс на социалистите и демократите, Италия) и Ян Захрадил ( Алианс на консерваторите и реформистите в Европа, Чешката република).

Когато името на Станишев изплува като вероятен претендент за поста, Борисов заяви, че хората му ще го подкрепят категорично. „Защото, когато беше предизборната кампания, аз недоумявах, че лидерът на европейските социалисти, даже беше пети, не искаха да го включат в листата. Даже в момента сигурно му е трудно как той не е председател на групата си от 4-5 депутати, защото неговата партия не му е дала това право, а ще оглави Европейския парламент. Но аз гласувах за него, по-точно дадох пред всички колеги, все пак българин е, дойдоха да ме питат, казах, че бихме го подкрепили, разбира се”, каза вчера Борисов.

В серия от гласувания, които ще започнат в 10 ч. българско време в сряда, 3 юли, евродепутатите ще избират кой ще заема висшите ръководни длъжности в парламента през следващите две години и половина. Крайният срок за подаването на кандидатурите за председател на Европарламента изтече снощи в 23 ч. българско време, но името на Сергей Станишев не се появи. Преди да започне гласуването за председател, всеки кандидат ще има възможност да направи кратко изявление от 5 минути.

Тайното гласуване се провежда на хартия, като за да бъде избран, кандидатът трябва да събере абсолютно мнозинство от гласовете, т.е. 50 +1. След избирането на председател, евродепутатите ще изберат 14 зам.-председатели. Гласуването за квестори на ЕП ще започне от 10 ч. българско време в четвъртък.

Източник: Дир. бг, Офнюз

 

 
 

Copyright © 2008-2024 Агенция - Сливен | RSS емисия

Изграден от Sliven.NET | Дизайн от Sliven Net | Програмиране и SEO от Христо Друмев