АГЕНЦИЯ СЛИВЕН, телефон за връзка: +359886438912, e-mail: mi61@abv.bg

ЕВТИНИ ЛЕКАРСТВА ИЗЧЕЗВАТ ОТ АПТЕКИТЕ, ПОДМЕНЯТ ГИ СЪС СКЪПИ

Лекарства
02.07.2019 / 10:17

Правителството трябва да промени лекарствената си политика. Това обявиха пред "България он Ер" д-р Стойчо Кацаров от Центъра за защита на правата в здравеопазването и Николай Костов, който е председател на Асоциацията на собственици на аптеки. Причината е, че евтини лекарства изчезват от аптечната мрежа, а на тяхно място се появяват по-скъпи препарати, които Здравната каса също поема.

Евтини лекарства изчезват от аптеките, подменят ги със скъпи

За ситуацията алармират различни пациентски организации. Потвърждават я и от аптеките и дори обясняват, че имат инструкции от НЗОК. Препартатите са за хронично болни, но и за лечение на онкоболни и хора, които са на животоподдържаща терапия.

Д-р Кацаров обясни, че често се случва дадено лекарство да струва 50 лева у нас и над 100 лева във Франция. Поради тази причина то се изкупува на евтината цена, за да бъде продадено там. По този начин се нанасят вреди както на производителя, така и на родните пациенти.

"Ако една некомпетентност продължава твърде дълго, се пораждат съмнения, че това се прави в нечий интерес. Ако лекарство струва 50 лева, а във Франция е 100, и тук се изкупува, за да се препродава там с цел печалба, значи някой се облагодетелства. Правителството трябва да промени лекарствената си политика и да се вземат мерки", каза той.

Николай Костов допълни, че скоро голяма част от аптеките няма да могат да отговарят на всички изисквания на закона и са заплашени от фалит.

"Аптеките са силно демотивирани от последния договор с НЗОК, която се опитва да им вземе и последните стотинки. Над 40% от аптеките не са включени в системата за верификации. Те няма да могат да се справят с всички изисквания, които има към тях. В момента има 5 лобистки организации у нас и нашето законодателство прилична на кърпена черга. Причината е, че всяка лобистка организация слага кръпки в закона, когато надделее над останалите", разкри експертът.

Източник: Дир. бг

 
 

Copyright © 2008-2024 Агенция - Сливен | RSS емисия

Изграден от Sliven.NET | Дизайн от Sliven Net | Програмиране и SEO от Христо Друмев