АГЕНЦИЯ СЛИВЕН, телефон за връзка: +359886438912, e-mail: mi61@abv.bg

РУМЕН РАДЕВ: ОФЕРТАТА НА САЩ ЗА НОВИТЕ САМОЛЕТИ Е 3,45 МЛРД. ЛВ. СЪС 100% АВАНСОВО ПЛАЩАНЕ

Президентът Румен Радев
28.06.2019 / 23:59

3, 45 млрд.лв. с ДДС и със 100% авансово плащане. Това е офертата на САЩ за новите ни изтребители. Няма преговори за сваляне на цената. Ако се свали цената, това означава орязване жестоко на пакета. Този самолет няма целеви способности, той е по-слаб от Су-25. Силно се съмнявам, че българското правителство ще вземе самолет без способности, още повече че този самолет ще е с 1 милиард повече. Рискуваме и неговата поддръжка. Офертата е на гърба на ВВС. Това заяви президентът Румен Радев пред "Панорама" по БНТ.

Припомняме, че решението на парламента бе за 1,8 млрд.лв без ДДС, а преди седмица премиерът Борисов обяви, че офертата на САЩ е за 2,2 млрд. лева.

„Самолетът е само на върха на огромна пирамида, на сложен пакет, който включва и самолетите, и въоръжението, и спомагателното оборудване, и наземното оборудване за поддържка и логистика, за анализ и подготовка на мисиите, обучението на летците и техниците. Ако един от тези компоненти не е пълноценен, бойните възможности драстично се свиват“, обърна внимание президентът.

Радев посочи, че реалностите разкриват непрекъснато наивността и неподготвеността на правителството по отношение на американското законодателство.

„За да влезем в някаква приемлива цена, правителството предприе ход за сваляне на цената чрез единствения възможен начин- орязване на пакета, и то жестоко“, подчерта той.

„Оттук нататък какви са възможните действия. Ето при нас са американските партньори за последни уточнения на пакета. Силно се надявам, че правителството няма да допусне за тази цена, да вземе самолет без способности, иначе това ще бъде безотговорно“, изтъкна Радев.

Той уточни, че се явява скрит разход от около още 1 млрд. лева, който правителството трябва да даде.

„Ако не го даде сега, тези 3 млрд., изникват много въпроси. Кога този самолет ще придобие пълни многоцелеви възможности, пълния пакет въоръжение, така както сме заявили, и много други въпроси. Рискуваме и поддръжката му, защото липсват редица важни елементи от неземния пакет оборудване“, каза още държавният глава.

За мен България винаги е била на първо място и дори съм рискувал живота си за родината, но мнозина у нас няма да разберат това, подчерта Радев.

Гоце Делчев е бележит български революционер, подерта президентът, коментирайки днешния скандал с Македония на тази тема. Договорът между България и Македония е декларация с добри намерения, а между Македония и Гърция с конкретни ангажименти. За нас е важно да се пресече кражбата на българската история и тази комисия няма да се справи с този проблем. Винаги ще подкрепяме Македония по нейния европейски път, но това не може да е безусловно, каза той.

България я няма на инвестиционната карта на Китай, подчерта Радев в навечерието на посещението си в Поднебесната империя.

Източници: БНТ, "Епицентър"

 
 

Copyright © 2008-2024 Агенция - Сливен | RSS емисия

Изграден от Sliven.NET | Дизайн от Sliven Net | Програмиране и SEO от Христо Друмев