АГЕНЦИЯ СЛИВЕН, телефон за връзка: +359886438912, e-mail: mi61@abv.bg

ТРЪГВА НОВА ПЛАТФОРМА ЗА ДОСТЪП ДО ОБЩЕСТВЕНА ИНФОРМАЦИЯ

Достъп до обществена информация
28.06.2019 / 19:52

Стартира нова платформа за достъп до обществена информация на всички администрации. От следващата седмица всеки може да подаде запитване и да види отговорът си публично, обясни за БГНЕС Красимир Божанов, директор на дирекция „Модернизация на администрацията в МС". Проектът е разработен със средства по ОП „Добро управление" на стойност около 300 000 лева.

„Проектът е нов както за България, така и за целия ЕС, защото доколкото знаем няма друга такава платформа в европейските държави. Платформата представлява още един допълнителен канал за отправяне на заявления и получаване на отговори", разказа директорът.

Всеки заявител ще може да проследява ходът на преписката по отношение на неговата заявка. Новото спрямо съществуващите вече платформи за комуникация е, че отговорът става публичен и други граждани могат да го видят. Единствено е заличено името на подателя.

„Това се прави по силата на философията, че обществената информация е достояние на цялото общество. Както един човек има право да получи отговор от администрацията, така и останалите имат право да я видят. Т.е вече не затваряме комуникацията между едно лице и администрацията", добави Божанов.

Друго предимство на платформата е, че позволява достъп до аналитични справки относно колко отказа са направени от администрацията и на какво основание.

Платформата за достъп до обществена информация може да се види на сайта https://pitay.government.bg/PDoiExt/

 

 
 

Copyright © 2008-2024 Агенция - Сливен | RSS емисия

Изграден от Sliven.NET | Дизайн от Sliven Net | Програмиране и SEO от Христо Друмев