АГЕНЦИЯ СЛИВЕН, телефон за връзка: +359886438912, e-mail: mi61@abv.bg

ЕНЕРГИЙНОТО СЪТРУДНИЧЕСТВО – ЦЕНТРАЛНА ТЕМА ПРИ ВИЗИТАТА НА ЦВЕТА КАРАЯНЧЕВА В РУСИЯ

Отношенията между България и Руската федерация се основават на дългогодишни исторически традиции, културна близост и приятелски връзки между двата народа
26.06.2019 / 08:53

Енергийното сътрудничество е централна тема на официалното посещение на българска парламентарна делегация в Москва, водена от председателя на Народното събрание Цвета Караянчева.

Караянчева и депутатите от Групата за приятелство България – Русия разговаряха последователно с председателя на Съвета на федерацията Валентина Матвиенко и с руския министър на външните работи Сергей Лавров.

Караянчева предложи продължението на газопровода „Турски поток“ през България да бъде наречено „Балкански поток“. Тя увери руската страна, че проектът напълно отговаря на европейското законодателство и изрази надежда да бъде завършен в началото на идната година.

"Строежът ще е в съответствие с Трети енергиен пакет на ЕК", отбеляза шефът на българската делегация.

Обсъдено беше и евентуалното участие на „Росатом“ в обявената процедура за стратегически инвеститор на АЕЦ „Белене“. По време на разговора беше отбелязано и успешното сътрудничество по линия на участието на „Росатом“ в удължаването на живота на Пети и Шести блок на АЕЦ „Козлодуй“.

Самолетите Су-25 ще бъдат ремонтирани в България в завода „Авионамс“ и страната ни отправя покана към Русия в ускорени срокове руски инженери и специалисти да се включат в дейностите по ремонта. Това заяви председателят на Народното събрание Цвета Караянчева по време на срещата си с министъра на външните работи на Руската федерация Сергей Лавров.

Цвета Караянчева отбеляза активизирането на двустранните отношения между България и Русия. Тя допълни, че страната ни се стреми да работи в условия на взаимeн интерес. "Смятаме, че Русия има своето важно място в международния диалог и България, като член на Европейския съюз и НАТО, може да бъде мост за добри и конструктивни отношения между Русия и тези две организации", подчерта още председателят на българския парламент.

Караянчева също така посочи, че няма пречка да развиваме активно сътрудничество в областите на туризма, селското стопанство, науката и образованието. Тя подчерта, че парламентите на двете страни водят интензивен диалог и си взаимодействат по линия на групите за приятелство.

"Обсъдихме с г-жа Матвиенко възможностите да се реализират повече конферентни връзки и съвместни конференции между българските и руските парламентаристи, което според нас ще помогне за още по-преки и ефективни контакти", отбеляза председателят на Народното събрание.

От своя страна министърът на външните работи на Руската федерация Сергей Лавров акцентира върху интензивните отношенията между България и Русия. "Очакваме и министър Захариева да посети страната ни", посочи той. "Не трябва да има пречки в отношенията ни, ние сме традиционно близки народи", подчерта Сергей Лавров.

Отбелязано беше, че отношенията между България и Руската федерация се основават на дългогодишни исторически традиции, културна близост и приятелски връзки между двата народа.

Сергей Лавров потвърди, че от септември българските студенти ще могат да работят почасово в Русия, както и че от догодина руската страна ще увеличи броя на стипендиите за български студенти от 225 на 300.

Първото от девет години посещение на председател на българския парламент в Русия продължава и утре. Цвета Караянчева ще участва в пленарно заседание на Съвета на федерацията и ще разговаря с председателя на Държавната дума Вячеслав Володин.

 
 

Copyright © 2008-2024 Агенция - Сливен | RSS емисия

Изграден от Sliven.NET | Дизайн от Sliven Net | Програмиране и SEO от Христо Друмев