АГЕНЦИЯ СЛИВЕН - Адрес: Гр. Сливен, ул. "Сливница" № 12б, оф. 1, телефон за връзка: +359886438912, e-mail: agency@sliven.net, e-mail: mi61@abv.bg

СЪЗДАВАТ СЪВЕТ ЗА СЪТРУДНИЧЕСТВО В ОБЛАСТТА НА БЕЗОПАСНОСТТА НА ДВИЖЕНИЕТО ПО ПЪТИЩАТА

Председателят на държавната агенция за безопасност по пътищата Малина Крумова
24.06.2019 / 17:38

Той ще бъде към Държавна агенция "Безопасност на движението по пътищата" (ДАБДП) като обединява академичните и научните среди. В него участват представители на акредитираните университети, както и на Българска академия на науките, съобщиха от Министерството на образованието и науката.

Новината за новата структура бе съобщена по време на конференция "Стратегии и политики за развитието на висшето образование в България". Събитието се организира от Съвета на ректорите на Висшите училища на Република България, а в него участваха министърът на образованието и науката Красимир Вълчев, както и председателят на държавната агенция за безопасност по пътищата Малина Крумова.

"Надявам се това да се превърне в работещ механизъм за партньорство и обмяна на опит при формиране на публичните политики по темата", каза Крумова.

Използването на постиженията на науката в областта на пътната безопасност и подготовката на кадрите бяха акценти на нейното изказване. Кадровата осигуреност се предвижда да става чрез съвместно организиране на стажантски и квалификационни програми.

"С общата ни активност това може да се превърне в работещ механизъм за партньорство, който да използваме и при подготовка на проекти и проучване на международния опит", допълни Малина Крумова.

Тя ще поеме част от функциите на досегашните отговорни институции

Представяйки функциите и приоритетите на оглавяваната от нея агенция ДАБДП Крумова заяви, че се стремят да имат превенцията, а не на последващата реакция. "Инициатива, за която опита на висшите училища в България ще е много ценен", каза Малина Крумова.

Припомняме, ДАБПДП беше създадена след тежката катастрофа на 25 август 2018 г. с 20 загинали на пътя край Своге. Това е първият случай на голяма катастрофа в страната, в който шофьорът не беше посочен като основен виновник. След катастрофата бяха правени проверки и инспекции на пътната настилка и се оказа, че в асфалта е вложен варовик, който намалява сцеплението на пътя.

Тогава от Института за пътна безопасност посочиха поредица от причини за катастрофата с 20 жертви.

Трудно бе открита и лаборатория, която да изследва пътната настилка.

Оказа се, че шефът на фирмата-изпълнител е дал на лаборатория, собственост на неговия син да изследва пътната настилка.

 
 

Copyright © 2008-2020 Агенция - Сливен | RSS емисия

Изграден от Sliven.NET | Дизайн от Sliven Net | Програмиране и SEO от Христо Друмев