АГЕНЦИЯ СЛИВЕН, телефон за връзка: +359886438912, e-mail: mi61@abv.bg

ПРЕЗИДЕНТЪТ В ЖЕНЕВА: ЗАЩИТАТА НА ЧОВЕШКИТЕ ПРАВА Е НЕПОСТИЖИМА БЕЗ ДЪЛГОТРАЕН МИР

Президентът Румен Радев на 41-вaта сесия на Съвета на ООН по правата на човека
24.06.2019 / 17:16

Измененията в климата и засилващата се ксенофобия са сред основните заплахи за човешките права днес. Това заяви президентът Румен Радев в речта си пред 41-вата сесия на Съвета на ООН за правата на човека в Женева.

Климатичните промени ограничават основните права на хората в много държави, защото те все по-трудно имат достъп до вода и храна, каза държавният глава пред препълнената зала на Съвета за човешките права. По думите му, България отдава огромно значение на борбата с измененията в климата и затова е приела Национален план за действие в тази посока.

Румен Радев говори и за „грозното лице на антисемитизма“, който, според него, е все по-видим във все повече държави. В тази връзка, президентът не пропусна да напомни за спасяването на българските евреи през втората световна война:

"Спасяването на цялото еврейско население на България от почти 50 000 души през 1943 година е един от звездните моменти в нашата модерна история".

В наши дни пък, България може да се похвали, че е един от лидерите по брой жени, работещи в IT сектора и информационните технологии, каза Румен Радев. Той цитира данни, които сочат, че близо 30% от всички работещи в тази сфера у нас са жени, което нарежда страната ни на първо място в целия ЕС.

Пред Съвета на ООН за правата на човека президентът заяви още, че България е силно ангажирана с насърчаването на правата на хората с увреждания и е започнала няколко инициативи специално за децата с увреждания.

България ще продължи да бъде част от усилията на ООН за засилване на международната солидарност за постигане на устойчив глобален подход и превенция в защита на човешките права, заяви още президентът в изказването си пред Съвета на ООН по правата на човека. От тази година страната ни е пълноправен член на Съвета за периода до 2021 година. Това се случва за пръв път от създаването на международния орган. Президентът Радев ще се срещне днес с Върховния комисар по правата на човека, както и с генералните директори на Световната здравна и на Световната търговска организация.

 
 

Copyright © 2008-2024 Агенция - Сливен | RSS емисия

Изграден от Sliven.NET | Дизайн от Sliven Net | Програмиране и SEO от Христо Друмев