АГЕНЦИЯ СЛИВЕН, телефон за връзка: +359886438912, e-mail: mi61@abv.bg

ТРЪМП ОДОБРИЛ УДАРИ СРЕЩУ ИРАН, НО СЕ ОТКАЗАЛ

Доналд Тръмп
21.06.2019 / 09:56

Президентът на САЩ Доналд Тръмп е одобрил военни удари срещу Иран в отговор на свалянето на американски разузнавателен дрон, който струва 130 милиона долара, но после внезапно се е отказал от решението си, пише американското издание "Ню Йорк таймс", цитирано от БТА.

Първоначално Тръмп одобрил ударите по такива обекти като радар и ракетни батареи, посочва вестникът, като се позовава на високопоставени представители в американската администрация. Ударите е трябвало да бъдат нанесени преди изгрев слънце днес, за да се намали рискът за иранските военни или за цивилните. Самолети са били вдигнати във въздуха, а кораби са заели позиция, но така и не се стигнало до изстрелване на ракети, защото дошло разпореждане за отказ от атаката, казва висш представител на американската администрация.

Засега не е ясно дали ще има в бъдеще удари по цели в Иран, тъй като не става ясно кое е породило отмяната на разпореждането. Не е ясно дали Тръмп е променил мнението си или администрацията е изразила безпокойство относно логистиката или стратегията.

Ако до изпълнение на разпореждането се беше стигнало, това щеше да бъде третата подобна заповед на Тръмп за удари по цели в Близкия изток след ударите, нанесени в Сирия през 2017 г. и 2018 г., отбелязва изданието.

Междувременно Вашингтон забрани на американските авиокомпании преминаването през контролираното от Техеран въздушно пространство над Персийския залив и Оманския залив, предаде Франс прес.

Тези ограничения се въвеждат заради "засилване на военните действия и нарастващото политическо напрежение в региона, което представлява риск за операциите на американската гражданска авиация", посочи Федералното управление за гражданска авиация на САЩ.

По-рано американската авиокомпания "Юнайтед еърлайнс" съобщи, че спира полетите от летище "Нюарк" в Ню Джърси до индийската финансова столица Мумбай, след като Иран свали летящ на голяма височина американски дрон, предаде Ройтерс.

Поразяването на машината, която може да лети на височина до 18 300 метра, бе поредният от серия инциденти в района на Персийския залив, включително нападения срещу шест петролни танкера.

"Предвид събитията в Иран, направихме щателна проверка на безопасността и сигурността на маршрута до Индия през иранското въздушно пространство и решихме да спрем услугата си", написа компанията на уебсайта си.

"Заплахата от сваляне на пътнически самолет в Южен Иран е реална. . . Препоръчва се избягване на зоната на Ормузкия проток", заяви О Пи Ес груп, която предоставя насоки за безопасност на въздушните оператори.

В същото време Иран заяви, че има "неопровержими доказателства", че американският дрон е бил в неговото въздушно пространство в момента, когато е бил поразен, предаде ДПА

"Доказателствата са ясни и неопровержими, особено при положение че някои останки от дрона бяха намерени в ирански води", каза заместник-министърът на външните работи Абас Арагчи.

САЩ твърдят, че летателният апарат е бил поразен над международни води и нарече станалото "непредизвикано нападение".

На среща с швейцарския посланик в Техеран, който представлява дипломатическите интереси на САЩ в Иран, Арагчи каза, че това е нарушение на международното право.

 

 

 
 

Copyright © 2008-2024 Агенция - Сливен | RSS емисия

Изграден от Sliven.NET | Дизайн от Sliven Net | Програмиране и SEO от Христо Друмев