АГЕНЦИЯ СЛИВЕН, телефон за връзка: +359886438912, e-mail: mi61@abv.bg

АНТИКОРУПЦИОННИЯТ ФОНД ПОДАДЕ СИГНАЛ ДО ИНСТИТУЦИИТЕ ЗА ТЕЦ-А НА ДОГАН

ТЕЦ Варна
19.06.2019 / 19:51

Фондацията Антикорупционен фонд е подала сигнал до ДАНС, министерството на енергетиката и енергийния регулатор заради решението на Електроенергийния системен оператор да плати милиони левове на ТЕЦ Варна за така наречения "студен резерв" – това са мощности, които стоят в готовност и се активират само има нужда от допълнителни количества ток. Според организацията техническата изправност на централата е под въпрос, което може да е евентуална заплаха за енергийната сигурност на страната.

В съобщение до медиите от фондацията посочват, че историята на ТЕЦ Варна – от приватизацията на централата през 2006-а до август миналата година, когато почетният председател на ДПС Ахмед Доган купува мажоритарен дял от ТЕЦ-а – поставя редица въпроси каква е възможността на държавните институции да защитават обществения интерес в ситуации, в които са намесени съществени материални интереси на влиятелни лица.

От Антикорупционния фонд настояват за обстойна проверка и посочват конкретен пример. След като Електроенергийният системен оператор обявява търг за по-голям размер на студения резерв, част от него печели ТЕЦ Варна и на централата са платени близо 28 милиона лева за периода от май до октомври миналата година само за осигуряването на резерва.

Освен това ТЕЦ-ът е получил и допълнителни плащания за активиране на този студен резерв. Неясно остава по какъв начин централата планира да изпълни задълженията си към Електроенергийния системен оператор към юли тази година, при положение че единственият енергоблок, с който е могло да направи това, е „неуправляем“, според преценка на самото дружество, се казва с съобщението.

В края на този месец предстои нов търг за следващия едногодишен период. Ако централата спечели новия търг, рискът за енергийната сигурност на страната е още по-съществен, посочват от фондацията Антикорупционен фонд.

Източник: БНР

 
 

Copyright © 2008-2024 Агенция - Сливен | RSS емисия

Изграден от Sliven.NET | Дизайн от Sliven Net | Програмиране и SEO от Христо Друмев